ISPROBALI SMO

Xperia Z3 Tablet Compact - tanka, laka i brza konjica

03.06.2015 u 07:26

Bionic
Reading

Sonyjev osmoinčni tablet dosljedan je izdanak serije Xperia, moćan uređaj koji nema puno aduta po kojima bi se značajno istaknuo

Sony je ne tako davno odustao od proizvodnje PC-a i e-čitača. Nije teško razumjeti zašto su računala otpala - u uvjetima jake konkurencije i pada potražnje mudro je fokusirati se na nešto u čemu ste bolji ili što barem ima potencijal za rast u budućnosti. Dedicirani e-čitači pak nišna su kategorija u kojoj već vlada nemala gužva pa nije lako ni preuzeti vodstvo, kamoli ostvariti dominaciju.

Nakon što sam se družio neko vrijeme s kompakt izdanjem Sonyjevog tablet računala, dojma sam kako u Sonyju ipak nisu u potpunosti digli ruke od e-čitača. Naime, od svega za što sam ga koristio upravo mi je čitanje elektroničkih knjiga i dokumenata bilo najugodnije iznenađenje.


Priznajem, moguće je da su mi očekivanja postavljena visoko. Xperije s kojima sam dosad imao posla su me navikle na izrazito izdržljive baterije i odlične procesorske performanse, tako da istu razinu očekujem od svakog novog uređaja u toj seriji kao standard. U tom pogledu Compact nije razočarao.

Kombinacija Qualcommovog Snapdragona 801 s Kraitom 400 na 2,5 GHz i Adrenom 330 kao GPU-om, uz raskošnu podršku tri GB RAM-a, prožvakala je bez trenutka zadrške sve što sam bacio pred nju i tražila još. Ako se može bez problema nositi sa zahtjevnijim igrama - a može - ne čudi što je sve ostalo vrtjela munjevitom brzinom. Odaberete li Z3 Compact kao tablet računalo koje ćete koristiti (i) u poslovne svrhe, računajte kako ćete dobiti više no što ste tražili.

Baterija kapaciteta 4.500 mAh izgurat će i do dva dana bez punjenja ako niste zahtjevan korisnik. Komotno se možete osloniti na to da će vas vjerno poslužiti tijekom punog radnog dana, i onda još malo. Značajku Stamina za štedljivi rad uključivao sam, eto, tek tako da probam - za njom doista nije bilo potrebe.

Compact se ni izgledom ne razlikuje značajno od svoje starije braće. Odlikuje ga prepoznatljiv i stilski jednostavan dizajn Omnibalance zahvaljujući kojem djeluje ozbiljno i elegantno. Pozadina je manje skliska nego kod staklenih modela, što je za svaku pohvalu. Koliko god mi se sviđali stakleni (i metalni) mobiteli, toliko mi ide na živce kad ih moram loviti na svakoj iole glatkoj površini.

I ovaj je model otporan na vodu i prašinu (IP68, može u vodu do metra dubine do 30 minuta), što znači kako možete bez problema gledati serije u kadi. Jesam li probao? Možete se kladiti da jesam, ali fotke nećete vidjeti.

Iznimno je lagan i fantastično dobro balansiran. Koristio sam ga za dugotrajnije čitanje u autobusu i vlaku pa mogu reći iz prve ruke: ogromna većina knjiga koje sam čitao u tiskanom obliku bila je daleko teža za držanje tijekom čitanja. Compact je prije u kategoriji lakših bilježnica, a usto je i dizajniran za primarno korištenje u uspravnom modu (morate paziti da ne pokrijete kameru dok fotografirate u vodoravnom, recimo).

OK, LCD zaslon ne može se mjeriti s e-tintom. No Compactov zaslon pune HD razlučivosti s 1.920 puta 1.200 piksela (283 ppi) pokazao se i više nego dovoljnim za moje potrebe i zahtjeve. Prikazuje žive boje, kutovi vidljivosti su dobri, čak je i odsjaj pod izravnim sunčevim svjetlom podnošljiv.

Slabe strane su mu kamere i zvučnici. Nije da sam od tablet računala puno očekivao kad su kamere u pitanju, ali ovo što nam je ponuđeno nije zadovoljavajuće. S 2,2 megapiksela na prednjoj i 8,1 na stražnjoj, Compact nudi malo i mršavo. Prednja će poslužiti za videokonferencije, ali ne nadajte se spektakularnim selfiejima. Stražnja u najboljem slučaju daje osrednje fotografije, često ispranih boja, previše eksponirane, s lošim balansom bijele.

Za jedno tablet računalo zvučnici daju dobar, zaokružen zvuk s nešto slabijom izvedbom kod visokih tonova, sve dok zvuk ne pojačate iznad pola volumena. Tada kreće distorzija. Sa slušalicama je puno bolje - zvuk je ujednačenije kvalitete na svim razinama, s punim basovima.

Compact se od drugih uređaja na tržištu razlikuje po tome što ga je moguće upariti s igraćom konzolom PS4 putem Wi-Fi-ja (PS4 Remote Play) i koristiti za igranje bilo gdje u dometu bežične veze. Nisam probao, ali čujem kako Sony još treba puno raditi ne bi li to počelo funkcionirati kako treba. Igrači su zahtjevnije društvo od nas prosječnih i naprednijih korisnika - nadam se kako Sony to neće morati otkrivati na teži način.

Primjerak koji sam dobio na testiranje još uvijek je vrtio Android 4.4.4 Kitkat s klasičnim Sonyjevim sučeljem i instaliranim softverom. Pretpostavljam da je u međuvremenu nadogradnja na 5.0 Lollipop već stigla. Nema značajnijih odstupanja od onog što možete naći na drugim Xperijama. Dobar dio bloatwarea moguće je ukloniti, iako ćete tome trebati posvetiti nešto vremena.

Ne mogu reći kako je Xperia Z3 Tablet Compact naročito velik korak naprijed za Sony. To je elegantan i moćan uređaj koji će s lakoćom zadovoljiti potrebe većine korisnika, naročito onih koji traže lagan tablet koji bez problema stane u torbu, pa i pokoji džep. Odlično će poslužiti za komunikaciju i obavljanje osnovnih poslovnih zadaća u hodu i čitanje na otvorenom. No ljubitelji multimedije i ozbiljniji gejmeri vjerojatno će potražiti uređaj s većom dijagonalom.

Sony Xperia Z3 Tablet Compact - specifikacije

Dimenzije: 213 puta 124 puta 64 milimetara
Težina: 270 grama
Zaslon: 8,1 inč (20,3 centimetra) TFT LCD, rezolucije 1.920 puta 1.200 piksela (283 ppi)
Čipset/procesor: Qualcomm Snapdragon 801, četverojezgreni Krait 400 na 2,5 GHz
GPU: Adreno 330
RAM: 3 GB
Memorija za pohranu: 16 GB (proširivo do 128 GB, mikroSD)
Stražnja kamera: 8,1 megapiksel (3.264 puta 2.448 piksela); stabilizacija slike, video 1.080 p
Prednja kamera: 2,2 megapiksela (1.920 puta 1.080 piksela)
Povezivost: wi-fi, Bluetooth, 4G/LTE (pojedini modeli), NFC
Baterija: litij-ionska, 4.500 mAh, nezamjenjiva
Ostalo: IP68, Quick Charge
Cijena: 3.199 kuna
Ustupio: Sony Mobile