DIZAJN, MOBILNOST I PERFORMANSE

ASUS na Computexu otkrio nekoliko novih računala

03.06.2015 u 13:27

Bionic
Reading

Na ovogodišnjem sajmu Computex, ASUS je otkrio nekoliko noviteta u svojoj ponudi računala, a kojima su zadovoljeni kriteriji vrhunske mobilnosti, produktivnosti i performansi

Zvijezda predstavljenih noviteta je All-in-One rješenje Zen AiO Z240. Posrijedi je računalo s dijagonalom ekrana od 23.8", koje donosi Intelovu RealSense 3D kamericu i USB 3.1 povezivost. Nešto manji model (21,5") ne integrira RealSsense, no dizajnom ostaje vrlo slično. Oba modela bez sumnje podsjećaju na Appleov iMac, s aluminijskim kućištem iz jednog dijela.

Aluminijsko kućište je doduše obojano u 'Icicle Gold', no pravi dragulji se nalaze tek unutra. Maksimalna konfiguracija će biti Intel Core i7 nove generacije, do 32GB DDR4 radne memorije, SSD pogoni do 512GB (brzine do 4000MBps) i Nvidia GeForce GTX 960M grafička kartica s 4GB integrirane video memorije. Cijena i dostupnost još nisu poznati, no računalo će stići negdje u četvrtom kvartalu godine s Windows 10 operativnim sustavom.


Mobilnu stranu priče predstavlja novi model EeeBook E403SA. U pitanju je 14-inčni prijenosnik s vrlo niskom cijenom (299 dolara), koji će konkurirati Chromebook računalima. ASUS tvrdi kako je na njemu moguće uživati u video streaming sadržaju čak 13 sati na samo jednom punjenju baterije. Dostupnost ovog modela se očekuje u trećem kvartalu.

Stranu o produktivnosti čini, bez iznenađenja, hibridno računalo Transformer Book T100HA. Posrijedi je nasljednik Transformer Book T100 2-in-1 računala, koji kombinira 10,1-inčni zaslon i poseban dock za rad poput prijenosnika ili tablet računala. ASUS navodi da će ovaj uređaj ponuditi 14-satnu bateriju, što je izvrstan napredak u odnosu na raniji model - posebno zbog toga što je novi 20 posto tanji (svega 8,45 milimetara). Srce će mu činiti Intel Atom Cherry Trail čipovi uz 4GB radne memorije, a tu je i USB 3.1 Type-C priključak.

Sažetak s prezentacije tvrtke na ovogodišnjem Computexu moguće je pogledati u nastavku: