POGLEDAJTE BUDUĆNOST

Zbog ovih tehnologija drukčije ćete koristiti mobitel

04.06.2015 u 14:21

Bionic
Reading

Od pojave prvog iPhonea prije osam godina, pametni telefoni fantastično su napredovali. No načini korištenja smartfona kao da zaostaju za brzim napretkom tehnologije. Još uvijek ih uglavnom koristimo kao da je 2007. godina

To bi se moglo uskoro promijeniti jer nam stižu tehnologije zbog kojih ćemo pametne telefone početi promatrati posve drugim očima. Evo nekih od njih.

Dubinske kamere

Sadašnje kamere na smartfonima našle su se u slijepoj ulici. Proizvođači još mogu poboljšati optiku, dodati više senzorske razlučivosti i posegnuti za nekoliko drugih trikova kako bi fotografije bile bolje. No to neće značajno promijeniti korisničko iskustvo - kamere su već sad dovoljno dobre za gotovo sve za što ih prosječni korisnik treba.

Kamo dalje? Odgovor bi mogle biti dubinske kamere. Ne poput stereo kamera koje smo imali prilike vidjeti na Nintendu 3DS i Evou 3D, već one koje znaju preciznu dubinu svakog piksela na fotografiji i mogu izvući 3D geometriju slike. Istu tehnologiju koristi Kinect 2.0.

Pomoću tehnologije SLAM (skraćenica za Simultaneous Location and Mapping, istovremeno lociranje i mapiranje) vaš pametni telefon može stvoriti trodimenzionalnu mapu svijeta i upotrijebiti ju kako bi ustanovio gdje se nalazite u prostoru, kao i za prepoznavanje stvarnih objekata. Mogućnosti primjene su brojne, u rasponu od igara u proširenoj stvarnosti preko kupovine namještaja do ultrapreciznog GPS-a koji će vas voditi točno do mjesta do kojeg želite doći.

Projekt koji trenutno najviše obećava je Googleov Tango:

Savitljivi zasloni

Što su pametni telefoni tanji, to su i širi. Tražimo sve veće površine za rad, komunikaciju i zabavu. No širenje ne može ići beskonačno jer smartfoni ipak moraju stati u džep. Savitljivi zasloni jedno su od rješenja za taj problem. Riječ je o OLED zaslonima smještenim na savitljivi supstrat, koji je moguće zarolati ili presaviti poput papira, što ga čini praktičnijim za transport.

Zamislite da to možete učiniti s iPadom ili uređajem koji je - kad ga razmotate - veličine novina. Promjene koje će to potaknuti ne možemo sve ni zamisliti, ali očekujemo da će značajno utjecati na način na koji oblikujemo i konzumiramo multimedijalne sadržaje.

Samsung Keynote @ CES 2013 - Youm flexible Displays OLED Display [HD]

Modularni mobiteli

Trenutno baš i nemate izbora: mobitel koji ste odabrali i kupili, ima to što ima. Bolje nećete vidjeti sve dok ne nabavite novi uređaj. Po softveru donekle možete prčkati, zamjena i nadogradnja hardvera su ogromnoj većini korisnika nedostupni.

Više je projekata koji to namjeravaju promijeniti - Googleova Ara, Fonkraft... Uglavnom počivaju na istoj osnovnoj zamisli: pretvoriti pametni telefon u uređaj kojeg možete sami slagati poput Lego-kockica, zamjenjujući module i komponente novima i naprednijima kad god vam se svidi. Ta će paradigma omogućiti da smartfoni dobiju nove značajke, ali i nas korisnike staviti u poziciju s više moći i mogućnosti.

Google's Paul Eremenko on Project Ara | Engadget

Virtualna stvarnost

Već sad pametni telefoni u sebi imaju većinu hardvera potrebnog za stvaranje uvjerljivog iskustva virtualne stvarnosti. Ostatak - uređaje kao što je Gear VR - moguće je nabaviti. Googleov Cardboard postigao je zapažen uspjeh, a odnedavno i LG isporučuje takav uređaj uz svaki G3.

Gear VR je trenutno zlatni standard u toj kategoriji. Samsung je Oculusu omogućio poseban pristup niske razine operativnom sustavu, što je Oculusovcima omogućilo smanjivanje zaostajanja pokreta na minimum. Samsungovi smartfoni također imaju OLED zaslon, na kojima je moguće ukloniti zamagljenja pokreta. Gear VR uz to dolazi s vlastitim hardverom za praćenje pokreta, daleko preciznijim od žiroskopa i brzinomjera u smartfonima.

Pitanje je vremena kad će i ostali proizvođači slijediti Samsungov primjer. Možemo očekivati kako će daljnji napredak u razvoju hardvera pratiti i pozitivni pomaci u razvoju softvera, što bi moglo dovesti do stvaranja naprednijih operativnih sustava za virtualnu stvarnost, koji bi radno mjesto mogli pretvoriti u nešto nalik okruženju u kojem se Tom Cruise kreće u filmu 'Minority Report'.

Moguće je i da će se ovaj trend spojiti s razvojem i implementacijom dubinskih kamera, koje će omogućiti preciznije praćenje kretanja.

Testing the Samsung Gear VR: Game Demos


Ultra-kondenzatori

Baterije su jedan od glavnih ograničavajućih čimbenika današnjih pametnih telefona. Napretka ima, ali nije ni približno brz kao što je to slučaj s rezolucijom zaslona, procesorskom snagom ili prostorom za pohranu. Zbog toga brojne potencijalno korisne značajke ne mogu biti implementirane - trošile bi previše ionako prenapregnute baterije.

Tehnologija koje bi mogle poboljšati izdržljivost baterije ima više. Na dulji rok najviše obećavaju ultrakondenzatori - proces koji koristi nanotehnologiju za stvaranje uređaja koji se mogu napuniti gotovo trenutno i pohraniti puno više energije nego standardne baterije.

Normalni kondenzatori pohranjuju statički naboj između dva sloja vodljivog materijala. Ultra-kondenzatori koriste nanostruktuRirane materijale poput grafena kako bi stvorili ogroman broj tih slojeva, koji naboj otpuštaju jedan po jedan, što za posljedicu ima spor i stalan tijek energije. Ne propadaju s vremenom kao obične baterije i mogli bi imati znatno višu razinu gustoće energije.

The Super Supercapacitor

Duboko strojno učenje

Vjerojatno ste čuli za internet stvari - ideju prema kojoj ćemo jednog dana biti okruženi pametnim uređajima koji će biti umreženi na inteligentan način i raditi kako bi nam olakšali život. Hoće li to zaživjeti ili ne, vidjet ćemo tijekom nadolazećih godina. No razvojni programeri već sad mogu puno koristi izvući iz smartfona povezanih s internetom.

Tehnologije dubokog učenja napreduju nevjerojatnom brzinom i postaju sve moćnije što imaju pristup većoj količini podataka. Pametni telefon je idealna platforma za njihovo korištenje. IBM-ov Watson već se ubrzano razvija u različitim smjerovima - može biti liječnik, odvjetnik, pa čak i kuhar. Jednom kad takva tehnologija postane dostupna putem smartfona, vaš će se život početi mijenjati.

IBM Watson is Fueling a New Era of Cognitive Apps

Više:Make Use Of