NEZAUSTAVLJIVI RAST

Zbog ulaganja telekoma sva veća potražnja za brzim internetom

29.05.2015 u 15:30

Bionic
Reading

Oko 70 posto stanovnika u Hrvatskoj internetu pristupa i putem mobilnih telefona zahvaljujući, među ostalim, i porastu broja pametnih telefona. S obzirom na uočeni rast korištenja mobilnog interneta i očigledan porast zahtjeva korisnika za većim brzinama prijenosa podataka, nove tehnologije poput LTE-a preduvjet su buduće umreženosti

Kako navodi Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti HAKOM u prvom tromjesečju 2015. na hrvatskom tržištu elektroničkih komunikacija vidljiv je nastavak trendova iz prethodnih razdoblja. Glavna područja rasta usluga i dalje su širokopojasni pristup internetu i prijenos TV programa uz plaćanje naknade.

Ulaganja operatora u nadogradnju i modernizaciju mreže u proteklom razdoblju, prvenstveno u VDSL infrastrukturu, značajno su pridonijela rastu broja korisnika s brzinama između 10 Mbit/s i 30 Mbit/s i njih je gotovo 25 posto više u odnosu na prethodno tromjesečje. Rast se očekuje i u narednom razdoblju jer je HAKOM još u prosincu 2014. omogućio potpunu tržišnu utakmicu na većim brzinama, što će korisnicima omogućiti višestruko veće brzine pristupa internetu, a operatorima daljnji razvoj novih usluga i povećanje brzina.

U Hrvatskoj trenutno postoji gotovo 4,5 milijuna aktivnih SIM kartica Istodobno, oko 70 posto stanovnika u Hrvatskoj internetu pristupa i putem mobilnih telefona zahvaljujući, između ostalog, porastu broja pametnih telefona među korisnicima. S obzirom na eksponencijalni rast korištenja mobilnog interneta, kao i sve zahtjevnije potrebe korisnika za većim brzinama prijenosa podataka, nove tehnologije poput LTE-a preduvjet su buduće umreženosti, a time i zadovoljavajuće kakvoće u smislu brzine prijenosa podataka.

Zbog jačanja konkurencije i sve intenzivnije borbe za tržišni udio, očekuje se veći značaj paketa koji objedinjuju više usluga kao i tarifnih modela s neograničenim prometom. U zadnjih godinu dana broj korisnika paketa usluga povećao se za oko 140 000.

Informacije o stanju tržišta mogu se pronaći i na internetskim stranicama HAKOM-a