PRVI U REGIJI

Hrvatska dobila priručnik za Android za slijepe

28.05.2015 u 14:49

Bionic
Reading

'Slijepi i zaslon osjetljiv na dodir - Rad na Androidu' prvi je priručnik te vrste kod nas i u regiji. Stoga autori Hrvoje Katić i Zlatko Sobočan očekuju veliko zanimanje i izvan granica Hrvatske

 U pet poglavlja naglasak je stavljen na rad sa čitačem zaslona Talkback (koji slijepim osobama omogućuje korištenje uređaja s Androidom), opisane su funkcije smartfona i tablet račulnala te kako ih slijepe i slabovidne osobe mogu koristiti za pozive, poruke i surfanje internetom.

Svrha priručnika je omogućiti slijepim i visoko slabovidnim osobama da same nauče koristiti pametne telefone i tablet računala pogonjena Androidom. No, ujedno nudi i niz korisnih informacija i aplikacija koje im mogu olakšati svakodnevni život.

Hrvoje Katić, jedan od autora priručnika, izdvojio je aplikacije Voice Aloud Reader (čita naglas tekst prikazan na zaslonu), Smart Audio Book Player (čita knjige), Amazing Audio Voice Recorder (diktafon), ali i aplikacije koje zamjenjuju inače skupa pomagala, kao što su Blind Droid Wallet (pomoću kamere detektira i razlikuje novčanice), TapTapSee (opisuje što je na fotografijama), Color ID (prepoznaje boje), Notnav Accesibility (navigacija koja glasovno najavljuje ulice i brojeve)...


Kako je rekla voditeljica programskih aktivnosti Udruge slijepih Latica Mirjanić, priručnik će slijepim i slabovidnim osobama biti od velike pomoći kako bi bile što samostalnije u vlastitom domu i izvan njega.

Priručnik je nastao u sklopu provedbe trogodišnjeg programa 'Povećanje društvene uključenosti slijepih i visoko slabovidnih osoba', koji financira Ministarstvo socijalne politike i mladih, temeljem radionica u Udruzi slijepih Zagreb tijekom kojih je provođena obuka u radu na Androidima. Dostupan je na CD-u i stranicama Udruge slijepih Zagreb, gdje ga je moguće preuzeti besplatno u formatima PDF i Word.

Projekt su podržali Hrvatski telekom i Vipnet.