NOVA PUNIONICA

Električne aute odsad možete puniti i u Puli

11.06.2015 u 11:18

Bionic
Reading

Osim nove punionice u neposrednoj blizini pulske Arene, HT je predstavio i regionalnu platformu namijenjenu operaterima mreža punionica

U sklopu otvaranja prve punionice za električna vozila u Puli Hrvatski telekom je demonstrirao funkcioniranje regionalne platforme eRoaming. Demonstracija je realizirana u suradnji s partnerskim tvrtkama Infoart grupa iz Zagreba, Pula Parking, Penta iz Pule, ENIO, T-Systems Austria, ELSTA te Etrel.

Prema europskoj Direktivi 2014/94/EU, pristup mreži električnih punionica potrebno je omogućiti krajnjim korisnicima električnih vozila putem ugovora različitih pružatelja usluga, ali i na ad-hoc osnovi (tzv. koncept 'pay as you go').


Platforma eRoaming odgovor je na izazov s kojim se susreću različiti operateri mreža punionica kada žele omogućiti pristup različitim pružateljima usluga, kako bi mogli pružiti uslugu punjenja krajnjim korisnicima na ugovornim osnovama. Osmišljena je kako bi smanjila troškove bilateraralnih integracija između različitih lokalnih i regionalnih operatera mreže punionica.

Omogućuje niz funkcionalnosti, kao što su razmjena statičkih (informacija o geolokaciji) i dinamičkih podataka o punionicama, mogućnost daljinske rezervacije korištenja punionice, daljinsko pokretanje i zaustavljanje procesa punjenja na nalog operatera u čijem direktnom portfelju se ne nalazi punionica i razmjena podataka o sesijama punjenja između različitih operatera mreže punionica.

U sklopu demonstracije na punionici u Puli korisnicima električnih vozila omogućena je informacija o trenutnom statusu punionice (pogledajte na web odredištu www.puni.hr).

Realizacija platforme eRoaming predstavlja inteligentno tehnološko rješenje koje u prvi plan postavlja građane Pule te posjetitelje grada, uz punu ekološku afirmaciju regionalne prepoznatljivost grada.

Istovremeno, integracija platforme s renomiranim međunarodnim partnerima označava potvrdu pune spremnosti HT-a u prepoznavanju i razvoju tzv. Smart City rješenja kao i status vodećeg pružatelja naprednih cjelovitih informatičko-komunikacijskih usluga, poručuju iz HT-a.

Pozitivan i rastući interes za tehnologijom koja spaja energetsku učinkovitost, urbanu mobilnost, podizanje atraktivnosti grada i kvalitete života, najbolji je dokaz smjera u kojem se kreću pametni gradovi te HT kao društveno odgovoran predvodnik ICT tržišta.

Pored navedene punionice, na www.puni.hr je moguće pronaći sve javno dostupne punionice na području Hrvatske i Slovenije, kojih je ukupno više od 230, pri čemu se u hrvatskoj trenutno nalazi 50 punionica u 20 gradova.