INTELOVO SJEDIŠTE

U srcu Silicijske doline nikla najveća funkcionalna mreža mikrovjetroturbina

27.05.2015 u 07:17

Bionic
Reading

Intel je na krov svog globalnog sjedišta, smještenog u kalifornijskom gradu Santa Clari u samom srcu Silicijske doline, ugradio najveću funkcionalnu mrežu mikrovjetroturbina na svijetu. Te mikroturbine projekt su provjere izvedivosti kojim Intel želi prikupiti podatke kako bi stekao bolji uvid u funkcioniranje zelene energije i pronašao načine za daljnji razvoj svojih programa održivosti

IT div priopćava kako je posrijedi tek najnoviji korak na Intelovu dugoročnom putu usmjerenom na inovaciju i ekološku održivost, prema planovima i projekcijama iz Corporate Responsibility Reporta za 2014. (.pdf).

Ugrađivanje ukupno 58 mikroturbina je pilot-projekt, kojim bi se mogla ustanoviti isplativost i za obiteljske kuće i druge tvrtke. Visina turbina varira između 180 i 215 cm, uz masu od 14kg, a upravo zbog malih dimenzija postoji mnogo mogućnosti primjene i oblika korištenja.


U Intelu navode kako, s obzirom na prosječnu brzinu vjetra na lokaciji (13-14 km/h), mogu očekivati da će mikroturbine generirati energiju približno 65 posto vremena. Razmještaj turbina na rub krova osigurao je kvalitetnije korištenje vjetra, ali i osigurao dovoljno prostora za smještanje solarnih ploča na krovu sjedišta tvrtke.


Podatke koje Intel prikupi korištenjem ovog sustava podijelit će s lokalnim komunalnim poduzećima, tvrtkama, sektorom za iskorištavanje energije vjetra, nevladinim organizacijama i ostalima zainteresiranima za poticanje prihvaćanja raznovrsnih tehnologija za dobivanje zelene energije.