PIŠE DRAŽEN TOMIĆ

Kako najbolje koristiti 4G?

09.06.2015 u 09:33

Bionic
Reading

Iako će mnogi reći - znam kako, nekoliko je vrlo jednostavnih pravila koja će vam olakšati korištenje brzih mobilnih mreža. Mnogi žele biti stalno online, a u slučaju današnjih pametnih telefona i tableta to zapravo znači nekoliko stvari; prije svega veću potrošnju baterije, pogotovo ako uz mobilnu mrežu stalno imate uključen i Wi-Fi. Tada potrošnja zbog sinkronizacije maila, društvenih mreža, vremenske prognoze - svega što imate uključeno - jako raste i baterija će vam teško izdržati više od jednog dana

Kako mnogi telefoni, posebno u novijim inačicama, omogućuju brz prelazak s mobilne mreže na Wi-Fi, to će svakako biti korisno kako biste potrošnju držali pod kontrolom jer i potrošnja podatkovnog prometa uz bateriju predstavlja velik izazov za sve korisnike.

Za poslovne korisnike prebacivanje s 4G mreže na Wi-Fi može biti problematično zbog sigurnosti jer mnoge Wi-Fi mreže u kafićima, hotelima i na drugim javnim mjestima nisu previše sigurne, što može predstavljati velik problem.

S druge strane, na takvim je mjestima Wi-Fi često vrlo nestabilan, stoga je 4G mreža - brza i pouzdana - najbolje rješenje i sa sigurnosnog i s aspekta brzine. Upravo su sigurnost i brzina velike prednosti 4G mreže.

Mnogima je ured zapravo u pokretu, bilo da je u pitanju laptop, bilo pametni telefon, bilo tablet, a tako je i meni pa je ovo što sam napisao nastajalo između nekoliko sastanaka te na povratku s putovanja u jednom zagrebačkom kafiću.

Wi-Fi mreža je tu, ali je nestabilna i stoga poslovno neupotrebljiva jer mnogi su spojeni na nju, a o sigurnosti da i ne govorim. Najjednostavnije je pokrenuti hot spot na mobitelu uz već pokrenuti 4G i jednostavno prionuti poslu.

Tada je lako zbog velike brzine 4G-a pročitati mail, poslati slike, tekst, sinkronizirati baze i nadgledati rad servera, pokrenuti Skype ili Viber, WhatApp... Sve radi brzo i to je najvažnije. Ako pak to prikažemo u brojkama, igricu na neki uređaj veličine 20 MB možete skinuti za sekundu, aplikaciju od 50 MB za manje od tri sekunde, a video od 1 GB za manje od minutu. Iznimno je to brzo, a kod poslovnih aplikacija brzina je još izraženija jer je riječ o onima koje se sinkroniziraju pa podaci putuju i na mrežu i s mreže.

Korištenje 4G mreža vrlo je jednostavno i ne zahtijeva od korisnika neko posebno predznanje jer današnji pametni telefoni ili tableti omogućuju jednostavno spajanje i odabir mreže na koju će se spojiti. Mnogima će svakako pritom dobro doći i aplikacije za kontrolu prometa, koje je moguće pronaći i u Appleovom App Storu ili pak Google Playu, kako bi optimizirali svoju potrošnju podatkovnog prometa. Pritom te aplikacije pokazuju i potrošnju na Wi-Fi mrežama pa korisnici lako mogu vidjeti koliko zapravo 'troše' mrežu.

Pročitajte i ovo: