GLASINE

Evo što sve znamo o iOS 9

26.05.2015 u 07:52

Bionic
Reading

Appleova ovogodišnja konferencija za developere WWDC se polako približava, ali internetom već neko vrijeme pljušte glasine o nadolazećoj novoj verziji mobilne platforme iOS. Povrh svega, čini se kako u Cupertinu posebnu pažnju za novu verziju OS-a daju poliranju i optimizaciji, pored nekih sitnih dorada i dodatnih mogućnosti

Za pretpostaviti je da će nova verzija mobilnog operativnog sustava iOS iz podrške 'ispustiti' iPhone 4s, baš kao i iPad 2. Sučelje bi trebalo dobiti još više kratica, poput onih na Android platformi, a navodno stiže i još bolja integracija aplikacija sa sustavom - i nadograđenom Siri.

Ovogodišnji WWDC počinje 8. lipnja, a pored otkrivanja novog OS-a, standardno Apple planira potrošačku verziju sustava dovršiti do jeseni. Apple je slučajno već otkrio jeftiniju verziju iPhonea 6c s TouchID senzorom pa se očekuje nastavak nadograđivanja mogućnosti vezanih uz skeniranje otisaka prstiju.


Glasine govore kako bi s 'devetkom' količina raspoloživog spremišnog prostora na uređajima mogla biti kritičnom. iOS je tražio 4,6GB slobodno, a internetom po običaju idu informacije iz jedne krajnosti u drugu. S obzirom da se u Appleu teško odriču sad već mizernih 16GB spremišnog prostora u svojim uređajima, pet gigabajta unaprijed rezerviranih za OS nije mala stvar.

9to5Mac saznaje kako se u Appleu navodno jako trude optimizirati sustav na što bolji način, da se dođe do veće razine stabilnosti i poboljšanja brzine.

Lani je Apple otkrio HealthKit, a za ovu sezonu se sprema i HomeKit - mogućnost povezivanja bežičnih uređaja u domu te njihovu kontrolu iOS uređajima. Apple je već potvrdio kako uskoro planira predstaviti prve takve dodatke za dom.

iOS 9 bi trebao donijeti i dodatak za Apple Maps servis, nazvan Transit. Baš kako ime sugerira, riječ je o dodatku kojim će korisnik lakše i bolje pratiti javni gradski prijevoz.

Više o svemu saznaje Gizmodo