TEHNO RECENZIJA

Svi pričaju o njemu, mi smo ga isprobali - LG G4

26.05.2015 u 09:19

Bionic
Reading

Među prvima u Hrvatskoj imali smo prilike isprobati ovogodišnji LG-jev adut kojim kompanija želi pokoriti tržište pametnih telefona. Već neko vrijeme družimo se s mobitelom LG G4, a je li dostojan titule najboljeg na tržištu i jesu li najave kampanje o njegovoj superiornosti nad konkurencijom opravdane, možete saznati u nastavku teksta

Tržište pametnih telefona, bilo top modela bilo ostalih koji pripadaju u ovu kategoriju, izuzetno je izdašno i biti u vrhu san je mnogih. Samo za primjer, prema podacima IDC-ja tijekom prvog kvartala 2015. svi proizvođači ukupno su isporučili 334,4 milijuna uređaja, a što je pak povećanje od 16 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Vrh ovog popisa već je godinama rezerviran za duo Samsung - Apple, a ostali uključeni u igru stalno puše za vratom.

LG je u netom završenom kvartalu s udjelom od 4,6 posto zauzeo peto mjesto na popisu vodećih proizvođača pametnih telefona, i to nakon što ga je preuzeo od Xiaomija.

Predstavljanje mobitela LG G4 značajno će popraviti brojke ove kompanije jer je ovaj njihov model, najkraće rečeno, odličan. Doduše, takva je stvar bila i s ostalim modelima pod serijalom G, prvenstveno s prošlogodišnjim G3, no ove godine bi korisnici mogli dodatno nagraditi trud kompanije.

Dizajn - maksimalni minimalizam

LG u ovom segmentu tvrdoglavo ne odustaje i hvala mu na tome. Usporedimo li G4 s ranijim modelom, razlike su minorne, no dovoljne da se radi o novom te izuzetno elegantnom uređaju. Oblikom je G4 manje zaobljen na rubovima, nešto sitno je veći dimenzijama i mrvicu teži. Pogledamo li ih s prednje strane, gotovo da nema razlike. Cijela prednjica rezervirana je za zvučnik, senzore, prednju kamericu te neizostavni logo.

Novitet u odnosu na ranije modele blaga je zakrivljenost, ne doduše poput one na modelima serijala G Flex, nego znatno manja. Toliko mala da ćete je golim okom jedva primijetiti, a u kompaniji navode da je prisutna iz dva razloga - da uređaj bolje leži u ruci te da je zbog zakrivljenog otporniji prilikom pada (LG navodi da je 20 posto otporniji prilikom pada na zaslon od konkurencije). Ovu stavku nismo željeli isprobati, nemojte nam zamjeriti.

Najveći novitet gledano dizajnerski dogodio se sa stražnjim pokrovom uređaja. Osim što je u osnovnom izdanju stražnja strana uređaja još elegantnija, LG ovaj segment naziva 3D dijamantni uzorak, dodatni ručno izrađeni kožni pokrovi su ono što G4 izdvaja od konkurencije. U kompaniji navode da je za izradu ovog kožnog poklopca potrebno čak 12 tjedana, a koristi se tzv. koža full grain, napravljena od najkvalitetnijih slojeva kože. LG je metodama završne obrade dodatno produljio trajnost ovog materijala. Zahvaljujući procesu biljnog bojenja (tzv. Vegetable Tanning) boje na uređaju G4 su bogate, s toplim tonovima koji se mijenjaju tijekom vremena. Ono što je najvažnije, biljno obojena koža je ekološka i može se lako reciklirati jer se ne koriste teške kemikalije, a ujedno postaje otporna na vlagu. Korištena je i tehnika ponavljanog bojenja kako bi se postigla ujednačenost boje bez obzira na prirodne nabore kože (tzv. Edge Coating). Ukras je ovog poklopca šav izrađen od premium konca Gutermann Mara koji je certificiran kao pogodan za okoliš.

Naš testni primjerak isporučivao se sa stražnjim kožnim pokrovom crne boje, a uređaj će inicijalno biti dostupan u verzijama smeđe i crvene. Nakon uređaja na tržištu bi se trebali naći i kožni pokrovi u sivoplavoj, bež i žutoj boji.

Valja spomenuti da će se u osnovnoj verziji uređaj prodavati isključivo s plastičnim stražnjim pokrovima, a da će za kožne biti potrebno nadoplatiti. Pohvalno u cijeloj priči je da će kožne verzije uređaja stajati tek nekoliko stotina kuna više iako bismo očekivali i značajnije povećanje cijene.

Kao i prije, uređaju su tipke za aktiviranje uređaja smještene sa stražnje strane, a prednosti ovakve odluke uopće nije moguće prenijeti recenzijom te ćete je u potpunosti shvatiti i osjetiti tek kada mobitel uzmete u ruku. Na stražnjoj strani našla se još značajno unaprijeđena kamerica, bljeskalica te laser zadužen za autofokus.

Priču o kožnoj futroli mobitela LG G4 možete pogledati u nastavku.

Proces izrade kožnog poklopca na LG G4


Što to kuca pod pokrovom mobitela LG G4?

LG se dobrano pobrinuo da prilikom predstavljanja G4 ne ostane sve na dobrom izgledu, eleganciji ili koži te je ispod pokrova nakrcao sve što se nakrcati dalo. Uređaj pokreće snažni, a štedljivi Qualcommov Snapdragon 808 s X10 LTE koji se pak sastoji od dvojezgrenog Cortex-A57 procesora na radnom taktu 1.82 GHz te četiri procesorske jezgre Cortex-A53 na radnom taktu 1.44 GHz. Kad ovim podacima pridodamo grafički pokretač Adreno 418 te tri GB radne memorije, postaje jasno da će bez problema odrađivati sve radne zadatke koje pred njega postavite.

Još su dvije bitne stvari u ovom segmentu koje LG G4 izdvajaju od konkurentnih modela. Uređaj, naime, sadrži dodatan utor za memorijsku karticu formata microSD, ako korisnicima nije dovoljno 32 GB ugrađene memorije, te izmjenjivu bateriju. Upravo tako, LG je u samo 9,8 milimetara debljine uređaja upakirao izmjenjivu bateriju kapaciteta 3.000 mAh, kao i kod ranijeg modela G3, no zbog spomenutog štedljivijeg hardvera, uređaj će izdržati dulje bez punjenja. Vrijedno je spomenuti da G4 podržava i brzi način punjenja Quick Charge 2.0, no za što će biti potrebno nabaviti i odgovarajući punjač.

G4 sadrži 5,5-inčni IPS Quantum zaslon (1.440 puta 2.560 piksela) koji nudi 20 posto bolju reprodukciju boja, 25 posto poboljšanu svjetlinu te 50 posto veći kontrast, kaže LG. LG također navodi da se radi o prvom zaslonu Quad HD koji koristi tehnologiju Advanced In-Cell Touch (AIT) koja kombinira LCD i dodirni senzor u jednom sloju za bolju reprodukciju boja i osjetljivost na dodir. U praksi, slobodno možemo reći, zaslon se pokazao izuzetno kvalitetnim, boje su jasne, oštrina također, a automatsko osvjetljenje zaslona pokazalo se odličnim u uvjetima direktnog osvjetljenja.

Dolazimo do kamerice. LG je za LG G4 dizajnirao kameru od 16 MP za snimanje odličnih fotografija, čak i u uvjetima osvjetljenja koji nisu idealni. Kamera ima otvor blende F1.8 koji propušta 80 posto više svjetlosti do senzora. LG je poboljšao performanse pri niskoj razini osvjetljenja i zahvaljujući tehnologiji OIS 2.0 koja udvostručuje performanse poboljšane tehnologije OIS+ širenjem razine stabilizacije slike s jednog na dva stupnja na X i Y osi te dodavanjem treće osi prvi put. Upravo sposobnosti kamerice na službenom predstavljanju u Zagrebu istaknuo je poznati fotić Damir Hoyka koji je pokazao cijeli niz fotografija koje je snimio upravo ovim uređajem. A fotke su mu odlične.

Naprednu kameru uređaja LG G4 prati Color Spectrum Sensor (CSS), prva značajka svoje vrste dostupna na pametnom telefonu. CSS poboljšava točnost boje preciznim očitavanjem RGB vrijednosti ambijentalnog osvjetljenja te infracrvene svjetlosti koju reflektiraju objekti. CSS te informacije koristi kako bi prilagodio balans bijele na kameri te boju bljeskalice za stvaranje slike koja je što sličnija onome što vidi oko. Uz Color Spectrum Sensor crvena više na fotografijama neće izgledati kao narančasta, a bijela kao prljavo žuta.

Ljubiteljima selfieja LG je u G4 ugradio prednju kameru od osam megapiksela koja osigurava oštre, detaljne portrete i skupne fotografije. Značajka Gesture Interval Shot poboljšana je verzija originalne značajke Gesture Shot, a omogućuje snimanje četiri fotografije s razmacima od dvije sekunde što povećava mogućnost dobivanja sjajnih selfieja čak i u najtežim uvjetima. Jednako tako okidač kamere moguće je jednostavno pokrenuti stiskanjem dlana dvaput ispred kamere.

Sve predefinirane postavke ugrađene stražnje kamere rezultirale su odličnim fotografijama, no korisnici koji su nešto napredniji slobodno se mogu poigrati ručnim postavkama fotoaparata čime će rezultati biti još i bolji. Ono što će razveseliti mnoge je i podatak da uređaj može snimati fotografije i u RAW formatu.

Softver

LG G4 isporučuje se s najnovijom inačicom Androida (Lollipop) preko kojeg je tvrtka pridodala korisničko sučelje LG Optimus UX 4.0, znatno poboljšanu verziju ranijih LG-jevih rješenja ove vrste. UX 4.0 će većini korisnika odmah pružiti sve što trebaju jer je sučelje popeglano i pojednostavljeno do maksimuma, no naprednijim korisnicima nudi izmjenu i prilagodbu svakog detalja.

LG UX 4.0

Prisutan je na uređaju sada već standardni Smart Bulletin, svojevrsna oglasna ploča preko koje će vas uređaj obavještavati o rasporedu kalendara, glazbi koju slušate, notifikacijama samog sustava te mnogim drugim informacijama koje želite koristiti. Očekivano dočekao nas je i Smart World, svojevrsni LG-jev dućan aplikacija i dodataka posebno skrojenih upravo za ovaj mobitel, Smart Notice Color Adaptation dodatak koji vizualno prilagođava sučelje korisnika ovisno o pozadinskoj sličici mobitela te mnoštvo drugih korisnih i manje korisnih dodataka ove vrste.

LG je kroz partnerstva dodatno unaprijedio ukupno korisničko iskustvo. Na G4 tako dolazi predinstaliran Google Office, a vlasnici uređaja će dobiti dodatnih besplatnih 100 GB prostora za pohranu podataka na Google Driveu na dvije godine.

Zaključak

Borba za tron najboljeg mobitela 2015. dolaskom LG-ja G4 opasno se zahuktala. Konkurencija je tržištu predstavila odlične uređaje, no bez straha i srama možemo reći da LG ovog puta ima aduta u rukavu. Samo ćemo podsjetiti na izmjenjivu bateriju što je stavka koju ostali proizvođači odavno zaboravljaju, kamericu s otvorom blende F1.8, bolju ergonomiju uređaja, ranije spomenutu blagu zakrivljenost koja prati crte lica i dlana korisnika te svakako - cijenu.

Konačna cijena mobitela LG G4 još nije formirana, no saznajemo da će se u slobodnoj prodaji kretati oko 5.000 kuna, a u ponudi domaćih telekom operatera još i niže. Hrvatski Telekom prvi je pokrenuo mogućnost predbilježbe uređaja, a sve uvjete i detalje možete saznati preko ovog linka

Sve preporuke od nas.

Nagradnjača! Uključite se u našu ekskluzivnu nagradnjaču, budite prvi i osvojite LG G4!

Ključne specifikacije:

• Čipset: procesor Qualcomm Snapdragon 808 s X10 LTE
• Zaslon: 5,5-inčni Quad HD IPS Quantum Display (2560 x 1440, 538 ppi)
• Memorija: 32 GB eMMC ROM, 3 GB LPDDR3 RAM / utor za microSD
• Kamera: glavna 16 MP s F1.8 otvorom blende / OIS 2.0 / prednja 8 MP s F2.0 otvorom blende
• Baterija: 3.000 mAh (izmjenjiva)
• Operativni sustav: Android 5.1 Lollipop
• Dimenzije: 148,9 x 76,1 x 6,3 – 9,8 mm
• Masa: 155 g
• Mreža: 4G / LTE / HSPA+ 21 Mbps (3G)
• Povezivost: Wi-Fi 802.11 a, b, g, n, ac / Bluetooth 4.1LE / NFC / USB 2.0
• Boje: (3D uzorak) siva / keramičko bijela / zlatna /
(Prava koža) crna / smeđa / crvena
• Ostalo: Manual Mode / Gesture Interval Shot / Quick Shot
• Cijena: oko 5.000 kuna