NADMAŠILI SEBE

LG otkrio TV tanji od milimetra, koji se magnetima 'lijepi' na zid

24.05.2015 u 08:06

Bionic
Reading

Tko god da je mislio da su OLED TV uređaji (pa i oni zakrivljeni) već predstavili vrhunac svojih mogućnosti, bio je u krivu. LG je otkrio 55-inčni OLED debljine svega 0,97 milimetara i mase 1,9 kilograma, namijenjen 'lijepljenju' na zid, poput tapete - samo što se u ovom slučaju koriste magneti

Prije nego uzbuđenje oko ovog televizora dođe do vrhunca, valja napomenuti kako je posrijedi ipak samo prototip namijenjen demonstraciji trenutnih mogućnosti južnokorejskog diva. Posrijedi je dio šire strategije vezane uz razvoj i prodaju OLED TV uređaja.

LG-jeva najtanja TV perjanica do sad je debljine 4,3 milimetra, no 'Wallpaper OLED' zaslon je posve druga priča - možda i stoga što se izgledno sva elektronika potrebna za TV prikaz nalazi negdje 'sa strane'. LG Display vjeruje kako će OLED tehnologija transformirati tržište, a LCD će ići putem 'starih plazma rješenja'. Za sada je možda još rano govoriti o ropotarnici povijesti kad su LCD zasloni u pitanju, jer je cijena OLED zaslona još uvijek previsoka.
373352,369527,364931,357036
Ipak, južnokorejska kompanija tvrdi kako su postigli značajan napredak u proizvodnji i razvoju OLED tehnologija. Uspješnost u proizvodnim procesima je dosegla 80 posto, što je značajno postignuće - no i dalje niže od LCD-a. LG Display navodi kako u tekućoj godini žele isporučiti oko 600 tisuća OLED TV jedinica, no broj bi se trebao udvostručiti u godini koja slijedi.

'Otac' OLED-a, Ching W. Tang, smatra kako će OLED zasloni postati sveprisutni tek za desetak godina...

yonhapnews.co.kr