SVE JE MOGUĆE

3D ispisom do mlaznog motora

25.05.2015 u 07:31

Bionic
Reading

Inženjeri General Electrica su 3D pisačem i posebnim proizvodnim procesom uspješno kreirali funkcionalan minijaturni mlazni motor. Štoviše, mali motor je dovoljno dobar da izdrži 33 tisuće okretaja u minuti, a za dovršetak projekta je bilo potrebno nekoliko godina testiranja tehnologije

GE je, naime, razvio poseban proizvodni proces topljenja metalnog praha u slojeve pomoću lasera, uz izradu 3D struktura. Upravo zbog toga je za dovršetak i prva funkcionalna testiranja trebalo proći nekoliko godina. Cijeli postupak proizvodnje stvara vrlo malo otpadnog materijala, a njime je moguće kreirati vrlo složene elemente na precizan način.

Motor komercijalnog zrakoplova bi bilo složeno za izvesti pa su se napori usmjerili na razvijanje malog motora koji bi se mogao iskoristiti npr. kod RC letjelica. 'Htjeli smo vidjeti je li moguće kreirati mali mlazni motor uz što manje dijelova koji nisu napravljeni aditivnim proizvodnim procesom. Bilo je zabavno raditi na projektu', rekao je jedan od inženjera.


Neke od tehnologija koje su razvijene za izradu malog motora u skorije vrijeme će se ipak pronaći u pravim, komercijalnim inačicama. Jedan takav dio dobiven pomoću 3D ispisa je nedavno i odobren za integraciju u jedan GE90 motor.