PODACI, PODACI POSVUDA

Mobitel mi podržava 4G, što sve mogu sada?

13.05.2015 u 09:55

Bionic
Reading

Mnogi 4G mreže nazivaju prvim istinskim mobilnim broadbandom – i potpuno su u pravu. Dok je 3G standard koliko-toliko namijenjen i prijenosu podataka, jasno je da u evolucijskom smislu budućnost predstavlja tek četvrta generacija mreža. Korisnicima je danas otvoren niz novih mogućnosti, a analitičari poput Ovumovog Matthewa Howetta smatraju kako je prijelaz na 4G mreže neizbježan – i usporediv s prelaskom dial-upa na broadband

Korisnici su skeptični. Akronima je gomilu, nejasnih termina još više, a mnogi još uvijek (potpuno pogrešno) vjeruju da bez 4G mreže neće moći ništa u područjima gdje nema pokrivenosti. Stvar je zapravo kudikamo bolje prirode no što se može naslutiti. Što se tiče samih mreža, prvo vrijedi pročitati koju riječ o njihovoj evoluciji da bi stvar postala jasnijom.

Mreže nove generacije su u svakom tehničkom smislu bolje rješenje (brzina, pouzdanost, i dr.), a uz to su i – neizbježne, kako je nedavno izjavio Howett.


Mobilno surfanje je tek dio jednadžbe, no dok se lutati internetom može i na 3G mrežama, korištenje mobilnog uređaja poput računala na nečem takvom je ponešto…usporeno iskustvo. Posebno jednom kada se isproba nešto značajno bolje. 4G brzine prijenosa su u Hrvatskoj nedavno podignute na 150 Mbps, no to je tek početak priče. Kad je u pitanju dostupnost, HT planira podignuti pokrivanje populacije 4G mrežom na 60 posto, a teritorijalno na 66 posto, uz instalaciju oko 400 novih baznih stanica.

Korisnici se polako ali sigurno prebacuju na pametne telefone, a prema projekcijama se očekuje da će do 2020. godine zasićenost biti 100 posto. Korištenje samih pametnih telefona bitno je izmijenilo 'krajolik' mobilne industrije općenito, jer potrošačima sve bitniji postaju podaci, a sve manje SMS poruke ili uobičajeni glasovni pozivi. Bilo da je riječ o preuzimanju igre, kakve aplikacije, reprodukciji multimedijalnog sadržaja s interneta u HD kvaliteti, ili tek učitavanju fotografija i videa na cloud servise i društvene mreže – sve ovo traži veliku brzinu pristupa na internet, nešto što zadovoljava tek 4G standard.

Jasno, moguće je igraći naslov ili app od stotinjak megabajta preuzeti i preko 3G mreže, no to će trajati mnogo duže od nekoliko sekundi potrebnih za uređaj na 4G mreži. Kada je posrijedi filmski sadržaj, stvar je još gora (po 3G mreže). Na 4G standardu u Hrvatskoj moguće je film od 1GB preuzeti u svega 57 sekundi.

Ovo će ponajviše znati iskoristiti ljubitelji streaminga glazbe i videa u visokoj kvaliteti/HD razlučivosti. Buffer od jedne sekunde je teško primijetiti u početku, štucavice u prijenosu su nepostojeće – no samo na 4G mrežama. Snimanje i slanje fotografija na društvene mreže danas je moguće izvesti u svega nekoliko sekundi zahvaljujući brzom prijenosu podataka, a riječ je o mogućnosti u kojoj uživa sve više korisnika. Kad  je mobilni internet u pitanju, korisnicima pametnih telefona on zadovoljava tri potrebe: omogućuje slobodu i efikasnost, osjećaj dijeljenja, povezanosti i pripadanja te nudi zabavu.

Nije u brzini sve, ima nešto i u latenciji. Upravo zbog tehnoloških mogućnosti 4G mreže i ranije spomenuto mobilno igranje poprima sasvim novu dimenziju na pametnim telefonima.