MOBILNA FOTOGRAFIJA

Samsung priznao kako ne koristi iste kamere u svim S6 mobitelima

08.05.2015 u 14:57

Bionic
Reading

Praktički sve mobilne perjanice, neovisno o proizvođaču, koriste kvalitetna rješenja za mobilne kamerice. U pravilu je riječ o Sonyjevim senzorima, no Samsung je već neko vrijeme radio na vlastitom, poznatom pod brandom ISOCELL. Dok određeni modeli pametnih telefona koriste identične senzore, u Samsungu su se poigrali; koriste i Sonyjevo i vlastito rješenje

Situacija je slična kao s integriranim čipovima prethodnih generacija Galaxy perjanica, kada su neki uređaji koristili Samsungov Exynos, a drugi Qualcommov Snapdragon. Dok Samsung tvrdi da su megapikselima i kvalitetom svi senzori u Galaxy S6 i S6 Edge uređajima prošli sve bitne provjere za krajnjeg potrošača, razlike ipak postoje.

Ovaj dio se čini posebno neobičnim, jer su prvi primjerci uređaja koji su stigli na recenzije imali Sonyjev IMX240 senzor vrhunske kvalitete, ranije poznat s Galaxy Notea 4. Samsung pak već nekoliko godina radi na vlastitoj liniji senzora ISOCELL, kojima su željeli konkurirati Sonyju. U skladu s tim, dio novih perjanica kasnije proizvodnje u sebi krije i Samsungov senzor, a ne Sonyjev. Dok je kvaliteta slike i dalje izvrsna za senzore te veličine (1/2.6"), čini se kako je dijelu potrošača primamljiviji rezultat dobiven s IMX240 senzorom...no sve ovisi o svjetlosnim uvjetima.


ISOCELL tako u uvjetima lošijeg osvjetljenja radi kvalitetnije fotografije, s bojama bližim onom što vidi ljudsko oko, dok u svjetlijim uvjetima Sonyjevo rješenje radi bolje. Na dijelu fotografija napravljenih s IMX240 senzorom, vidi se koliko uređaj zapravo 'pegla' sliku od šuma i izoštrava određene dijelove. Ovakve razlike su potpuno normalne, no jasnog zaključka 'što je točno bolje' jednostavno nema.

Korisnici koje zanima što se nalazi u njihovim uređajima stvar mogu provjeriti tako da u dialer ubace sljedeći kod: *#34971539# i odaberu 'ISP VER CHECK' kako bi se otkrili senzori za prednju i stražnju kamericu.