KONKURENCIJA GOOGLEU

Uber za Nokia HERE želi dati tri milijarde dolara

10.05.2015 u 08:05

Bionic
Reading

Brzorastuća tvrtka Uber svakim danom sve više se pozicionira u segmentu logistike. New York Times piše kako je do sada Uber koristio Google Maps, a spremni su izdvojiti čak tri milijarde dolara kako bi kupili gotovo rješenje iz Finske. Nokia HERE segment je već neko vrijeme na prodaju, barem prema industrijskim glasinama...

Kako je već ranije bilo riječi, posrnuli finski div Nokia po svoj prilici se želi fokusirati isključivo na svoj mrežno-tehnološki segment te prodati HERE odjel zadužen za kartografska rješenja. Taj segment finske kompanije nedavno je ostvario brojna partnerstva pa tako i s divom grafičke industrije NVIDIA. Zajedničkim snagama žele promijeniti automobilsku industriju, što je svakako izazvalo veliku pažnju proizvođača vozila.

Zainteresirane strane za kupovinu su tako Audi, BMW, Mercedes-Benz, ali i oni van automobilskog svijeta, poput kineskog pretraživačkog diva Baidu. Nokia navodno želi prodati HERE odjel do kraja svibnja.


Google Maps prema nekim procjenama ima kakvih milijardu mobilnih korisnika, desetak puta više od HERE kartografskog/navigacijskog rješenja. Usprkos tome, u svijetu automobila, HERE rješenje i dalje dominira tržištem, dok Google i Apple s vlastitim sustavima ne uspijevaju ostvariti značajniji uspjeh.

New York Times navodi kako Nokijini sustavi za navigaciju drže više od 80 posto svjetskog tržišta za integrirana navigacijska rješenja u automobilima, a kad je riječ o osvježavanju karti, na to se svake godine potroši na stotine milijuna dolara. Središte HERE odjela se zapravo ni ne nalazi u Finskoj, već u Berlinu, a zapošljava šest tisuća ljudi globalno. Kad je riječ o prihodima, ta jedinica grabi oko 1,1 milijardu dolara svake godine, što je svega osam posto Nokijinih prihoda.

S obzirom na misli analitičara da bi Nokia poslovala kvalitetnije da proda 'teret' navigacijskog rješenja te najnovije glasine, čini se kako je prodaja sasvim gotova stvar. Tko će biti kupac, za sada nije jasno, no Uber, kompanija čije bi se usluge uskoro trebale pojaviti i u Hrvatskoj, u posljednje vrijeme čini mnogo toga kako bi se koliko-toliko ogradio od korištenja Googleovih rješenja. Najbolji potez je, naravno, imati vlastiti, a Nokia HERE Maps sustav je i više no dovoljno konkurentan za takvo što.