GOOGLE I/O

Još nemate Lollipop? Uskoro se otkriva Android M

10.05.2015 u 08:06

Bionic
Reading

Stiže li Android M(uffin)? Ako je za suditi prema prethodnim događanjima vezanim uz Google I/O, valja očekivati barem najavu nove verzije mobilne platforme iz Mountain Viewa. Ovogodišnja Googleova konferencija je zakazana za 28. i 29. svibnja, a do službenih podataka Google je i sam slučajno otkrio

Ime Android M je tako već spomenuto u jednom od predavanja za Google I/O 2015, no kompanija je nedugo nakon objave uklonila taj opis. Nije baš neko iznenađenje, s obzirom na politiku imenovanja koju Google vodi već neko vrijeme.

Hoće li posrijedi biti Macaron, Muffin, ili neka treća slastica tek treba vidjeti, no ime nije toliko važno koliko noviteti u platformi. O njima se pak tek može nagađati. Jedno od predavanja spominje kako nova verzija Androida donosi taj mobilni OS na sve vrste radnih mjesta. S obzirom da je Googleova platforma već na TV uređajima, automobilima, tabletima i pametnim telefonima ostaje za vidjeti što to spremaju u Mountain Viewu.


Prema opisima prezentacija valja očekivati poboljšanja u sustavu za obavijesti, glasovnu kontrolu aplikacija, ali kruže informacije da će veliki dio noviteta biti vezan za Android Auto. Android L(ollipop) je predstavio značajan iskorak kompanije, koji je brojne uređaje ostavio bez mogućnosti nadogradnje pa je već sada dio analitičara uvjeren da se takvo što neće ponoviti s novom verzijom platforme, čiji se konačni oblik za potrošače očekuje krajem listopada ili početkom studenog ove godine.

Lollipop 5.x po novim podacima pogoni 9,7 posto Android uređaja.