JE LI UISTINU TAKO?

Ovo su razlozi zašto je Android KitKat bolji od Lollipopa

07.05.2015 u 07:22

Bionic
Reading

Korisnici već mjesecima na svojim 'starijim' uređajima očekuju Android 5.x Lollipop. Neki su ga dočekali, neki ga nikad neće niti dobiti, no je li uistinu Lollipop u svakom smislu bolji od KitKata? Pa, ne baš, ako se pita Davida Nielda sa stranice AndroidPit

Teoretski, Lollipop bi pored novih značajki trebao donijeti i poboljšanja u brzini. Nagalasak na teoretski, jer postoje situacije u kojima će KitKat jednostavno biti bolje optimiziran. O čemu je točno riječ?

Trajanje baterije će biti ograničenije, usprkos obećanju o optimizacijama 'Project Volta' koje je trebao donijeti Lollipop. U testovima koje je napravila stranica GSM Arena, Nexus 5 i LG G3 su se pogoršali od nadogradnje na Android 5.x, no čini se da i tu situacija ovisi od uređaja do uređaja.


Lollipop donosi i obavijesti na Lock Screen, što znači da bilo tko može vidjeti informacije koje se tu prikazuju. Iako se osjetljiv sadržaj može sakriti, tko želi minimalno smetnji na tom dijelu sustava bolje mu je da se drži KitKata, piše Nield.

Multitasking je ponešto izmijenjen u Lollipopu. Sada sadrži i tabove iz internetskog preglednika Chrome, a dok je tu opciju moguće ugasiti, može predstavljati određenu smetnju u radu, ili ograničenju radne memorije. Android Pit piše kako i nisu svi prezadovoljni s kozmetičkim izmjenama koje donosi Lollipop, a na toj verziji platforme valja zaboraviti i na widgete za Lock Screen. Oni (za) sada više nisu podržani.

Jedan od većih problema na koji korisnici mogu naletjeti je svakako kompatibilnost aplikacija. Službene su, naravno, nadograđene i potpuno podržane te ne bi trebale predstavljati značajnije smetnje u radu. To se na žalost ne može reći za mnogo starih, posebno onih koje se više ne razvijaju. Prije nadogradnje na Lollipop svakako valja provjeriti i jesu li omiljene korisnikove aplikacije podržane i stvaraju li probleme u radu.