NETIQUETTE

Ovo nikad, baš nikad nemojte raditi na Facebooku

13.05.2015 u 10:12

Bionic
Reading

Društvene mreže bile bi puno ugodnije i korisnije mjesto kad bi se svi (ili bar većina) pridržavali ovih jednostavnih deset pravila

Da, znamo da ćete ih pročitati i na njih zaboraviti nakon 30 sekundi. Svejedno, želimo bar pokušati učiniti svijet boljim mjestom.

Evo što vam je činiti želite li se lijepo ponašati na Facebooku i drugim društvenim mrežama:

1) Ne dijelite doslovno sve što vidite

Vjerujemo kako naletite na štošta korisno i zanimljivo, no kladimo se da većina toga većini vaših prijatelja na Facebooku neće naročito promijeniti život. Umjesto što ih zasipate svime i svačime, držite se maksime 'Manje je više.'

2) Ne objavljujte kriptične, samo vama razumljive statuse

'Ne mogu vjerovati što se upravo dogodilo...'
'Ne vrijedi se živcirati zbog nekih ljudi!! Drago mi je što napokon znam tko su mi prijatelji.'

I tome slično. Možda vam je lakše kad se tako ispucate. Možda mislite kako time privlačite pozornost i tražite podršku. U stvari, idete na živce većini ljudi.


3) Nemojte nas zasipati fotografijama s godišnjeg, vjenčanja, dječjeg rođendana...

Da, zavidimo vam što ste otputovali u daleke krajeve. Da, zadivljeni smo što ste se uspjeli razmnožiti. Da, primijetili smo jednu ili dvije fotografije od 83 koje objavljujete svakodnevno. Da, skinut ćemo vas s popisa prijatelja ako tako nastavite.

4) Ne mijenjajte ime u nešto debilno

Dovoljno nam je teško u startu zapamtiti tko ste. Promijenite li ime u Jalžabet Krasnodar, mogli bi vas potpuno zaboraviti.

5) Nemojte se prikriveno hvaliti

Ako ste ponosni na neko svoje postignuće, nemojte se skrivati - pohvalite se otvoreno. Niste li spremni izravno ga podijeliti s ostatkom Facebooka, možda i nije nešto naročito.

6) Ne pitajte nešto što je lako pronaći guglanjem

Ne kažemo da je uvijek tako, ali često je u pitanju kombinacija prikrivenog hvalisanja s kriptičnim statusom. Tražite pomoć samo kad doista ne znate što i kako dalje.


7) Ne dijelite previše informacija

Ne zanima nas vaš čudovišno velik madež. Boli nas briga s kime ste spavali sinoć, što ste jeli i kakva vam je kakica bila. Zadržite to slobodno za sebe.

8) Ne tražite status veze drugih ljudi

Osim ako niste sto posto sigurni kako će se isplatiti, ne koristite dugme 'Ask for relationship status'. I ne, ne provjeravajte tako je li vaša veza ozbiljna.

9) Ne tagirajte ljude na fotografijama na kojima ih nema

Općenito, izbjegavajte tagirati druge, osim ako to nisu od vas izričito zatražili.

10) Ne tražite živote za Candy Crush

Ljudima koji ne igraju idete na živce. Ljude koji su se tek riješili te napasti mamite nazad. Zašto to radite?

Više:Tech Radar