KONFERENCIJA BUILD

Evo čime Microsoft planira ekspresno osvojiti milijardu korisnika

30.04.2015 u 11:14

Bionic
Reading

'Windows 10 će nakon prve dvije do tri godine koristiti milijarda ljudi', prognozirao je Microsoftov šef za taj operativni sustav Terry Myerson tijekom godišnje konferencije Build, namijenjene razvojnim programerima. Evo što nam donosi vrli novi Microsoft

Predstavljeni su alati koji će olakšati pretvaranje aplikacija izvorno napisanih za Android i iOS u one za Windows Phone. Bit će olakšano i pretvaranje web-odredišta u aplikacije za Windows. Korisnici web-odredišta preuzet će softver koji će web-odredištu omogućiti slanje obavijesti i uspostavu usluga e-trgovine, a moći će koristiti i digitalnu pomoćnicu Cortanu.

Razvojni programeri koji stvaraju aplikacije za Android, iOS, Win32 i .Net moći će iskoristiti gotovo sav već napisani kod i prebaciti ga u aplikacije za Windows. To su već napravili u King Digital Entertainmentu, kako bi svoju ultrapopularnu igru 'Candy Crush' učinili dostupnom i za operativni sustav softverskog diva iz Redmonda. Najavili su kako će za Windows 10 biti spremni i drugi naslovi iz njihovog kataloga.

Windows 10, koji bi u prodaju trebao krenuti tijekom ovog ljeta, u Microsoftu vide kao alat za poticanje posustalog tržišta osobnih računala, ali i povećanje udjela u tržištima pametnih računala i pametnih telefona.


S Windows 10 stići će i univerzalne aplikacije (Universal Apps), koje će funkcionirati na uređajima bez obzira na njihovu veličinu, iako će developeri morati dopisati kod žele li da njihovi programi prikazuju samo određene stvari na, recimo, Xboxu ili ako požele upotrijebiti HoloLens.

Među tvrtkama koje već rade takve aplikacije su, uz već spomenuti Disney, Netflix, Evernote i Box. Prikazana je aplikacija za USA Today koja prati koji članak čitate na stolnom računalu i otvara ga na mobitelu kad se na njega prebacite.

Za Windows 10 Microsoft će imati samo jednu trgovinu aplikacijama za osobna i tablet računala te pametne telefone. Dodat će mogućnost kupnje aplikacija preko telekoma, kako bi olakšali transakcije u zemljama gdje se manje koriste kreditne kartice.

Build 2015: Keynote Highlights


Šef Microsofta Satya Nadella je, između ostalog, predstavio dodatke za Office, među kojima su bile funkcionalnosti vezane uz SAP i Linkedin te servis za Uber, koji omogućuje pozivanje prijevoza temeljem sastanaka i lokacija ubilježenih u Outlookov kalendar.

Dodan je i novi preglednik Edge (radno ime bilo mu je Spartan), nasljednik Internet Explorera. Nadogradnja na desetku donijet će Cortanu na stolna računala i imat će ugrađene aplikacije za Office (Word,Excel) osjetljive na dodir, kako bi ih se moglo koristiti na smartfonima i tablet računalima.

Microsoft je predstavio Windows Holographic, softver koji će pratiti HoloLens i omogućiti nam gledanje i interakciju s hologramima te praćenje njihovih glasova, pokreta i okoline. Među primjerima je bila i trodimenzionalna aplikacija namijenjena studentima koji trebaju položiti anatomiju.

Aplikacije za HoloLens će razvijati u suradnji s Disneyem, Autodeskom, Unity Technologies i Dassault Systems.