UPOZNAJTE PROJECT FI

Google kao telekom? Može, ali pod ovim uvjetima

23.04.2015 u 13:13

Bionic
Reading

Google je i službeno ušao u svijet mobilnih mreža, baš kako su glasine sugerirale već neko vrijeme. Međutim, Project Fi, kako se Googleov poslovni potez zove, barem za sada ne namjerava potisnuti postojeće mobilne mreže vlastitom, već će služiti kao MVNO (Mobile Virtual Network Operator) na mrežama T-Mobile i Sprint, a služit će se i otvorenim Wi-Fi hotspotima

Vlasnici Nexus 6 pametnih telefona (jedini podržan za sada) tako će koristiti uobičajenu mrežnu infrastrukturu, ali i milijun otvorenih besplatnih Wi-Fi veza kako bi uređaji ostali na internetu cijelo vrijeme na što više lokacija. Cijena usluge je u početnom dijelu programa koji uključuje 4G/LTE pokrivenost, tethering i Wi-Fi pozive 20 dolara mjesečno, a svaki gigabajt preuzetih podataka koštat će 10 dolara.

Dok kompanija potez naziva inovacijama u povezivosti i komunikaciji, stvarna slika je pomalo bliža tmurnijoj stvarnosti. Da, korištenjem besplatnih čvorišta postoji mogućnost da će veza koju ostvaruju mobilni uređaji biti pouzdanija, no cijene su i dalje pomalo visoke za Googleov prvi izlet u svijet mobilnih mreža. Srećom, tu u priču uskače činjenica da će Google na svaki mjesec korisnicima vratiti novac za neiskorišteni promet, što je vrlo neobičan i pozitivan potez.


No, bitno je za naglasiti kako Google želi ukinuti roaming probleme u svojoj usluzi. Korisnici koji kupe podatkovni paket za Project Fi mogu ga iskoristiti u 120 zemalja, iako uz brzinu ograničenu na 256Kbps.

Naravno, korištenje javnih i otvorenih Wi-Fi mreža je problematično, no Google obećava kako će sve prenesene informacije biti zaštićene enkripcijom.