PETINA ČOVJEČANSTVA

Facebook carstvo sada čini 1,44 milijarde ljudi

23.04.2015 u 13:08

Bionic
Reading

Prihodi od oglašavanja su za Facebook na godišnjoj razini narasli za čak 46 posto, na 3,32 milijarde dolara. Usprkos rastu koji već niz kvartala polako jenjava, za prvi poslovni kvartal 2015. kompanija je izvjestila kako su rezultati bolji od prethodnog kvartala, s rastom od 3,6 posto na ukupno vrtoglavih 1,44 milijarde korisnika svaki mjesec

U mobilnom svijetu je situacija još jasnija, gdje je Facebook ugrabio čak 1,25 milijarde korisnika, a po aktivnosti stvari bilježe nove rekorde. Naime, dok očekivanja Wall Streeta nisu dosegnuta, možda najbitniji dio priče je onaj ne o sirovom rastu u broju korisnika, već u broju koji opisuje one dnevno aktivne. Ti postoci pak zahvaljujući svakodnevno poboljšavanim algoritmima Facebooka redovito rastu.

Mark Zuckerberg je na Facebooku podijelio više podataka na koji način napreduje plan za spajanjem svijeta. Pored korisnika Facebooka, vrijedi izdvojiti i podatke od čak 800 milijuna mjesečno aktivnih korisnika na komunikacijskoj mreži WhatsApp, 600 milijuna korisnika Messenger platforme, ali i 300 milijuna ljudi na foto-društvenoj mreži Instagram. Preko Facebookovih servisa se dnevno pošalje 45 milijardi poruka i pogleda više od četiri milijarde video uradaka.

U konačnici, sve ovo što rade u Facebooku je privuklo dva milijuna oglašivača.


Ipak, prosječni prihodi po korisniku su pali za prvi kvartal 2015. godine, a kompanija za to krivi fluktuacije u tečajnim listama u inozemstvu, posebno kada je u pitanju pad vrijednosti eura u odnosu na američki dolar. Da toga nije bilo, kompanija tvrdi da bi i premašili očekivanja Wall Streeta s dodatnih 188 milijuna u prihodima za kvartal.