BUDUĆNOST KOMUNIKACIJA

Skype i WhatsApp pomažu telekomima Europske unije

24.04.2015 u 14:25

Bionic
Reading

WhatsApp se ovih dana pohvalio s brojkom od vrtoglavih 800 milijuna korisnika. Skype je još 2014. prešao 40 posto svjetskog udjela u pozivima. Što će učiniti telekomi po tom pitanju? Kad se pita EU, stvar bi morala biti regulirana novim pravilnikom za telekome koji stižu sljedeće godine

Reuters navodi kako su imali priliku vidjeti nacrt pravilnika Europske komisije vezanog za ostvarenje plana jedinstvenog digitalnog tržišta EU, a kojim će se, među ostalim, telekomima osigurati konkurentnost bez potrebe za istom regulacijom kao kad su u pitanju drugi servisi.

Telekom kompanije poput Orangea i Deutsche Telekoma su već duže vremena tražile svojevrsno 'olakšanje' regulativa, kako bi ostvarenjem nešto viših prihoda mogli investirati u razvoj mrežne infrastrukture. Glavni argument telekoma je to da servisi za komunikaciju putem interneta poput WhatsAppa i Skypea zapravo imaju nepoštenu prednost.


Komisija bi trebala službeno otkriti izmijenjeni pravilnik 2016. godine, a kako će se realizirati strategija za ostvarenje jedinstvenog digitalnog tržišta trebalo bi postati jasnije 6. svibnja.