KRAJ ERE

Norveška rekla posljednje 'zbogom' FM radiju

21.04.2015 u 14:30

Bionic
Reading

Norveška je prva zemlja koja je objavila kad će ugasiti FM radio i prijeći na u potpunosti digitalno emitiranje - to će se dogoditi 2017. godine. Pitanje je vremena kada će njen primjer slijediti i druge zemlje

Digitalno audio emitiranje (Digital Audio Broadcasting, DAB) norveškim će slušateljima omogućiti prijam raznovrsnijih radijskih sadržaja no ikad do sad.

Već sad putem tog kanala svoj program emitiraju 22 nacionalne postaje, naspram pet koliko ih ima na FM-u, a istraživanje koje je proveo TNS Gallup pokazuje kako 56 posto slušatelja prati digitalni radio svaki dan.

Norveška je prva objavila datum za prijelaz na potpuno digitalni radio, no na istome rade i brojne zemlje u Europi i jugoistočnoj Aziji.

FM radio patentiran je 1933. godine. S nama je skoro sto godina, ali njegovo je vrijeme na izmaku, čini se. Iako - prema istraživanju koje je 2012. proveo Pew - više od 90 posto Amerikanaca još uvijek sluša AM/FM radio bar jednom tjedno, sve više ljudi bira internetski umjesto analognog radijskog programa.

Više:Gizmodo