JER, ETO...

Kada nemaš što pametnije onda u svemir lansiraš - krafnu

20.04.2015 u 11:08

Bionic
Reading

Šveđani Alexander i Benjamin Jönsson su nedavno iz Norveške uspješno lansirali meteorološki balon, koji je paket od nekoliko kamerica i krafnu odveo na visinu od 32 kilometra. Alexander je za stranicu The Local izjavio kako je veliki ljubitelj svemira i fotografije, a lansiranje prve krafne u svemir se činilo dovoljno otkačenim

Braća Jönsson, inače iz švedskog mjestašca Lysekil blizu granice s Norveškom, odlučili su se na ovaj potez samo zato jer su i sami ljubitelji neobičnosti - no nisu imali pojma da će njihov uradak postati viralan nakon što se postavi na YouTube.

Licenca za lansiranje meteorološkog balona s paketom je u Švedskoj koštala 11 tisuća kruna (oko 9.000 kuna) pa su se na odrađivanje pokusa s krafnom odlučili iz Norveške, gdje je takvo što besplatno. Nakon nekoliko sati leta, cijeli paket se srušio u obližnje jezero, gdje su ga volonteri Swedish Sea Rescue Society ugrabili. Kako je sve to izgledalo moguće je vidjeti u nastavku:

Šveđani lansirali prvu krafnu u svemir


Naravno, nije riječ o prvom lansiranju neobičnih predmeta u stratosferu. Gore su završili još i Lego figurice, pizza i još mnogo toga, uglavnom iz istih (znanstveno potpuno beskorisnih) razloga. Ipak, ohrabreni ovim pokusom, švedski dvojac planira 2017. otići u SAD i snimiti potpunu pomrčinu Sunca iz meteorološkog balona.