MRLJE POSVUDA

Ovako ćete najbolje očistiti ekran osjetljiv na dodir

20.04.2015 u 07:29

Bionic
Reading

Era je računala kod kojih uobičajeno upravljanje mišem i tipkovnicom polako mijenja ili barem nadopunjuje korištenje ekrana osjetljivih na dodir. Paralelno s tim, mrlje na tim ekranima su još učestalije, no rješenje tog problema je jednostavno - obična mikrofibre krpica

Dok uobičajeni ekrani pate od prikupljanja prašine na svojim velikim ravnim površinama, kod onih osjetljivih na dodir stvari su samo gore. Packe iz prstiju korisnika vrlo rado se prenose na staklene i plastične površine, a te iste packe su pravi mamac za dodatnu prljavštinu.

Čišćenje ipak ne traži posebnu opremu ili kemikalije, dovoljna je tek mikrofibre krpica koja je već stigla s kakvim drugim uređajem ili čak naočalama. Sve i da nema jedne u domaćinstvu, koštaju svega desetak kuna po komadu (čak i jeftinije). Ono što je bitno kod čišćenja jest ne pritiskati ekran pretjerano te koristiti bijelu podlogu i ugašen ekran kako bi se pronašlo sve mrlje.


U slučaju da to ne pali, Lincoln Spector s PCWorlda savjetuje korištenje 50:50 mješavine destilirane vode i bijelog vinskog octa i prskanje te smjese na krpicu - nikako na ekran uređaja kojeg se čisti. Poželjno je uređaj ugasiti prije nego počne čišćenje. Nakon 'mokrog' tretmana, sušenje opet valja izvesti mikrofibre krpicom, a uređaj bi trebalo upaliti tek kada se sve posušilo.