SAMSUNGOVE TEHNOLOGIJE

Što kriju iznutrice Samsunga Galaxy S6 Edge?

11.04.2015 u 07:58

Bionic
Reading

Galaxy S6 Edge predstavlja novi korak za Samsung. Nije posrijedi tek drugačiji dizajn, korištenje zakrivljenog AMOLED ekrana, već i činjenica da se u jedinicama svi bitniji čipovi krase Samsungovim pečatom. Detalje o ovom (teško popravljivom) gadgetu donosi, kao i obično, iFixit

Galaxy S6 Edge donosi novi Samsungov Super AMOLED ekran dijagonale 5,1" i vrtoglave razlučivosti od 2.560 puta 1.440 piksela. To u konačnici daje oku teško raspoznatljivih 577 piksela po inču, no ekran zakrivljenih rubova je samo dio priče.

Samsung je u novu perjanicu ugradio niz vlastitih rješenja, tehnologija i čipova, u skladu s procesom restrukturiranja u kojem žele fokusirati resurse. Tako je pored Exynos 7420 procesora s integriranom Mali-T760 grafikom u uređaju i 3GB LPDDR4 Samsungove memorije, a slično vrijedi i za NAND flash. Čipovi za kontrolu NFC-a, obradu slike, sve značajnije je iz kompanijinih radionica.


iFixit ima čime i razočarati korisnike - no nije posebna novost da će uređaj s dvije staklene strane biti teško popravljiv te da će baterija biti krajnje nedostupna (krije se iza matične ploče i zalijepljena je). Pored toga, Samsung se iz samo njima poznatog razloga odlučio vratiti korištenju microUSB 2.0 porta, nakon što su na prethodnoj perjanici koristili 3.0. Potpuno rastavljen uređaj otkriva i da je kompanija koristila potpuno savitljivi Super AMOLED, ograničen i fiksiran tek oblikom stakla.

Cijeli postupak rastavljanja je moguće pogledati u nastavku: