IZ IGRE U STVARNOST

Videoigra otkriva koliko točno Facebook zna o vama

08.04.2015 u 07:51

Bionic
Reading

Ubisoftov igraći naslov Watch Dogs je već neko vrijeme na tržištu, no dio promotivnog materijala nazvan Digital Shadow je još uvijek aktivan. Riječ je o kampanji koja, osim promocije igre, demonstrira koliko toga je zapravo moguće saznati o osobama samo zahvaljujući online vezi

'Niste pojedinac, vi ste tek zbir podataka', stoji na početnoj stranici Digital Shadowa, na kojoj se bilo tko može prijaviti svojim Facebook profilom. DS će potom učitati i prikazati sve 'ranjivosti', sve što je korisnik postavio i objavio o sebi, uz detaljniju analizu;

Tko je korisnik, što mu je drago, s kojim kontaktima najviše komunicira, opsesije, analizu osobnosti, kada je profil najranjiviji za napad te u konačnici - koliko svi ti podaci otprilike vrijede za mrežu Facebook. Digital Shadow će, naravno, ocijeniti i s kojom preciznosti može računati na podatke koje 'iskopa' u pretrazi i analizi koja traje tek nekoliko sekundi. Naravno, uvijek valja imati na umu da su posrijedi tek jednostavni algoritmi napravljen tek za potrebe reklamiranja igraćeg naslova. No, lako je zamisliti kvalitetnije napravljen alat, kojim hakeri mogu iskopati nevjerojatnu količinu informacija.

Usput rečeno, svim informacijama (i pripadajućim analizama) raspolažu na društvenoj mreži u mnogo značajnijoj mjeri. Kako bi zaradili 'koji dolar' po korisniku, a što drugo?


Rješenja za takvo što, u pravilu, nema. Korisnici društvenih mreža i internetskih servisa mogu tek odustati od njihovog korištenja (ili ne otvarati profile uopće) ako žele zadržati mogućnost čuvanja svojih podataka. Sekundarna mogućnost je provjera opcija privatnosti na toj društvenoj mreži, što je Facebook u više navrata morao implementirati zahvaljujući regulatornim tijelima koja pokušavaju brinuti o potrošačima.