MOBILNO TRŽIŠTE

iPhone grabi u Kini, Windows Phone u Europi

03.04.2015 u 09:00

Bionic
Reading

Kineska nova godina Appleu je sasvim sigurno išla na ruku - u Kini je naime isporučen rekordan broj iOS uređaja, izvještava Kantar. Istovremeno, Windows Phone ostvaruje kakve-takve rezultate u Europi, no na ostatku globusa problemi su itekako vidljivi

Najsvježiji tromjesečni podaci Kantar Worldpanel ComTecha zaključno s veljačom 2015. pokazuju kako je u urbanoj Kini Apple ugrabio čak 27,6 posto tržišta pametnih telefona. 'Otkako su se pojavili modeli iPhone 6 i iPhone 6 Plus, potrošači su bili velikog apetita', navodi Carolina Milanesi, upraviteljica istraživanja u Kantaru. Dobre rezultate Apple nije zabilježio tek u Kini, već i u ostatku svijeta, a moment je opao tek u Japanu i SAD-u.

Diljem Europe, udio Androida je pao za 2,9 postotnih bodova (na ukupno 67,6 posto) u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je iOS narastao za 2,9 postotnih bodova. Windows Phone pak bilježi nešto preko 10 posto udjela na tržištima Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Španjolske, Njemačke i Italije. U Francuskoj i Australiji, Windows Phone je narastao za 5,9 posto i 4,3 posto, no u SAD-u Microsoftova platforma bilježi tek 4,8 posto udjela. U Kini i Japanu je situacija još gora, s manje od jedan posto udjela.

Više detalja je moguće pronaći u službenom dokumentu (.pdf format).