IGRA BROJEVA

Windows XP udjelom ipak ispred Windowsa 8?

02.04.2015 u 10:48

Bionic
Reading

Iako je u prosincu 2014. godine Netmarketshare pokazao kako je Windows XP naglo pao u tržišnom udjelu, a kombinirani udio Windows 8 i Windows 8.1 prestigao taj 13 godina star OS, stvari su i dalje debelo u 'sivoj' zoni. Novi podaci, naime, pokazuju kako i godinu nakon potpunog gašenja podrške ovaj OS ima više korisnika od 'osmice'...

Postoji velika vjerojatnost da su se u Netmarketshareu igrali s brojevima i načinima na koji se računa udio, jer je razlika u odnosu na podatke iz prosinca itekako vidljiva.

Prema podacima za ožujak 2015. Windows XP tako drži udio od čak 16,94 posto, dok Windows 8.x kombinirano drže 14,07 posto tržišta. Kako je već teško vjerovati točnim brojevima na Netmarketshareu, valja primijetiti kako ipak postoji trend smanjivanja korisnika prastarog OS-a iz Redmonda. Čak i ako se izuzmu statistički promašaji:



S druge strane, StatCounter Global Stats prikazuju kako podaci iz prosinca nisu bili netočni te da je Windows XP nastavio tonuti dalje pod Windowsima 8 (čak ne kombinirano):