STREET VIEW NA VODI

Pogledajte Europu iz perspektive Dunava

01.04.2015 u 11:53

Bionic
Reading

Šest država, tri glavna grada, tjesnaci i krajolici koji oduzimaju dah. Google nudi virtualno putovanje Dunavom od Bratislave do Černavode, fotografijama na servisu Street View koje oslikavaju ljepote druge najduže i druge vodom najbogatije rijeke u Europi

Google je fotografirao Dunav u ljeto prošle godine u Hrvatskoj, Slovačkoj, Srbiji, Mađarskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj.

Fotografije su prikupljene trekkerom postavljenim na riječnom turističkom brodu Treasures koji prevozi putnike krstareći Dunavom. Brodom upravlja tvrtka Tauck, vodeća u organiziranju turističkih putovanja sa sjedištem u SAD-u i tvrtka Scylla, partner tvrtke Tauck zadužen za putovanje Dunavom i drugim rijekama u Europi.

Trekker je dizajniran za panoramsko snimanje fotografija od 360 stupnjeva uz pomoć 15 objektiva, svaki okrenut u različitom mjeru, smještenih na vrhu jarbola. Fotografije se zatim dodaju na uslugu Street View na Google Maps.


Do sada je Trekker, između ostalog, obišao Grand Canyon, Taj Mahal, planinu Fuji, otočje Galapagos i pješačku zonu Venecije.

'Fotografije Dunava predstavljaju jednu od najvećih specijalnih zbirki fotografija koje smo ikad napravili. Također, prvi put Google je napravio zbirku fotografija koja obuhvaća šest država.

Sada svatko može krenuti na putovanje Dunavom i otkriti nevjerojatna mjesta kao što su Vukovar, Bratislava, Budimpešta, Beograd ili njegove prekrasne klisure i krajobraze kao što je područje Coronini u Rumunjskoj', kaže program menadžer za Street View Ulf Spitzer

'Zaplovite Dunavom i istražite njegove prirodne ljepote, stari barokni grad Vukovar i bogato arheološko nalazište Vučedol. Nadamo se da će vas fotografije nadahnuti da posjetite Vukovar i druga zanimljiva mjesta na obalama Dunava te da istražiti prirodne ljepote ove rijeke', poziva Joško Mrndže, direktor tvrtke Google za regiju Adriatic.

'Turistička zajednica grada Vukovara svoju komunikaciju prema potencijalnim gostima sve više usmjerava na online aktivnosti poput virtualne šetnje Vukovarom. Google Street View je izvrsna dopuna svemu tomu', rekla je direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Jasna Babić.