OBEĆANJE LUDOM RADOVANJE

I Josipović i Grabar Kitarović zapostavljaju Twitter

31.03.2015 u 14:09

Bionic
Reading

Koga briga za oko 100.000 korisnika društvene mreže Twitter u Hrvatskoj? Nikoga, pa ni donedavnog predsjednika RH Ivu Josipovića te aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, odnosno timove koji stoje iza njihovih društveno-mrežnih profila

Povijest, u ovom slučaju društveno-mrežna povijest, ponavlja se. Političari po tko zna koji put do sada ne ispunjavaju svoja obećanja prema biračima i nekim drugim, potencijalnim biračima, barem što se tiče društvene mreže Twitter.

Predsjednički izbori održani su 11. siječnja 2015. i upravo tog datuma, možda iznerviran činjenicom da glasači nisu zaokružili ono što je upravo njemu odgovaralo, Ivo Josipović rekao je svoje zbogom društvenoj mreži Twitter. Nešto iznad 10.000 korisnika koji su ga pratili na ovoj društvenoj mreži ostalo je tako bez uobičajene interakcije s njim. Posljednji Josipovićev tvit tako uključuje dolazak u izborni stožer iz kojeg, ako se pita korisnike Twittera, nikada nije ni izašao.

Ništa neobično, s obzirom na to da su sličnu stvar, zanemarivanje društvenih mreža kad im to više ne ide u prilog, oduvijek činili domaći političari, no malo tko od njih je dao obećanje poput Josipovića

#ToJePraviPut? Nismo sigurni.

S druge strane aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nije dala obećanje ove vrste, no nekako se podrazumijeva da će urbi et orbi Twittera pokazati da joj gotovo 4.500 osoba koje je prate nešto znače, i nakon što je izabrana na poziciju na kojoj je trenutačno.

Ona, doduše, nije zapostavila Twitter u vrijeme kad je to Josipović učinio, na dan izbora 11. siječnja, nego je to učinila sa stilom, uzdignute desnice tijekom inauguracije.

U Hrvatskoj trenutačno i prema neslužbenim podacima ima oko 100.000 korisnika društvene mreže Twitter. U drugom krugu predsjedničkih izbora ukupno je glasalo 2.258.109 birača. Od te brojke njih 1.114.945 glasovalo je za Kolindu Grabar Kitarović, a 1.082.436 za Ivu Josipovića

Sasvim je jasno da od ukupne brojke od 100.000 korisnika Twittera u Hrvatskoj nisu svi s pravom glasa, dio ih je maloljetan, a dio nema hrvatsko državljanstvo, no kako god postavimo situaciju, radi se o značajnoj brojki. I besplatnoj promociji i svoje političke pozicije i osobnih svjetonazora i uvjerenja.

Nije uopće potrebno trošiti riječi na opravdanost održavanja računa na društvenim mrežama, pogotovo u slučaju političara i sličnih javnih osoba, no to uostalom znaju i oni sami, inače ne bi ni inicijalno koristili ove kanale.

Kako bilo, poslali smo upite uredu Ive Josipovića te glasnogovorniku Kolinde Grabar Kitarović, no od odgovora nismo dobili ni 'o'. U Josipovićevu slučaju to nam je donekle i jasno, ako se ponovno želi posvetiti svom radu na Pravnom fakultetu, no jednako tako najavio je i 'okupljanje prave ljevice' te oživljavanje svoje političke aktivnosti.

Glasnogovornik Kolinde Grabar Kitarović ne odgovara na telefonske pozive novinara jer, eto, njegov ured bavi se nekim drugim stvarima, no na to smo od glasnogovorništava osoba, institucija i ostalih već odavno navikli.

Bliže nam se parlamentarni izbori i ne sumnjamo da će se Ivo Josipović opet probuditi na Twitteru, a vjerojatno s njim i Grabar Kitarović, zbog eventualne podrške HDZ-u/desnom centru. Učinit će to kad procijene da će im to ići na ruku, no možda bude i kasno jer je prošlogodišnja poruka anonimnog autora grafitom u Zagrebu bila prilično jasna.