DOMAĆA APLIKACIJA

Pametnica želi vaše dijete učiniti pametnijim

02.04.2015 u 11:52

Bionic
Reading

Uz pomoć ove internetske aplikacije možete preuzeti materijale za edukativne igre koje potiču razvoj djeteta, ali mogu i spriječiti pojavu ozbiljnih problema

Pametnica je aplikacija s radnim materijalima u obliku radnih listova i predložaka za edukativne igre za djecu od treće godine života, koja igrom razvijaju potrebne vještine za bolji kasniji uspjeh. Nedavno je dobila nagradu stručnog žirija Zagrebačke banke u kategoriji 'Moja kreativna crta'

Materijale preuzimate na svoje računalo, ispisujete ih i izrađujete predloške za igre s djecom. Projekt obuhvaća edukativne igre koji potiču rani jezično-govorni razvoj, rani razvoj predčitalačkih vještina, matematičkih vještina, razvoj fine motorike, koncentracije, grafomotorike, logičkog mišljenja, funkcionalnog znanja i kreativnog mišljenja od najranije dobi.


Irena Orlović, autorica Pametnice i urednica u nakladničkoj kući Harfa, ideju za inovativnu aplikaciju dobila je kroz rad sa svojom kćeri Mateom, djetetom s teškoćama u razvoju. Iako su liječnici dali 'mračne' prognoze, zahvaljujući predanom radu na djetetovim emocionalnim, kognitivnim i motoričkim sposobnostima u ranoj formativnoj fazi ostvaren je izniman napredak.

'Djeca najbolje uče igrom. Projekt se temelji na znanstvenim istraživanjima koja govore da inteligencija nije u potpunosti nasljedna, već dobrim dijelom ovisi o ranoj stimulaciji.

Razdoblje do sedme godine najvažnije je razdoblje za razvoj mozga budući da se u tom periodu mozak najintenzivnije razvija i oblikuje kroz iskustvo. Izostanak rane stimulacije može uzrokovati određene razvojne teškoće i otežano savladavanje školskog gradiva', objašnjava autorica Pametnice, koja je uvjerena kako projekti poput Pametnice mogu prevenirati probleme kao što su govorne smetnje, disleksija i disgrafija.

'Igre koje se nalaze na našoj web-platformi preporučuju se djeci već od treće godine jer uvelike potiču kognitivni razvoj djeteta, a posebno su usmjerene na jezično-govorni razvoj, koji je usko povezan s intelektualnim razvojem. Djeca će kroz naše igre učiti ranu matematiku, predčitalačke vještine, razvijati kreativno mišljenje, ali i usvajati glasovnu analizu i sintezu', dodaje Orlović.

Dio materijala temelji se na učenju i programu dr. Ranka Rajovića, predsjednika Odbora za darovite međunarodne udruge Mensa.

S novcem osvojenim na natječaju Moj Zaba Start u Pametnici planiraju proširiti projekt u tiskani oblik, što bi korisnicima olakšalo rad s djecom.