PRIVREMENA 'PROTEZA'

Kornjači Cleopatri trebao je novi oklop pa su joj ga isprintali

31.03.2015 u 12:59

Bionic
Reading

Leopard kornjači Cleopatri je umjetni oklop napravljen 3D pisačem vjerojatno spasio život i omogućio bezbolno zacjeljivanje. Njen prirodni oklop je, zbog loše ishrane, razvio piramidalne strukture, a tako deformirani oklop se istrošio na određenim mjestima i omogućio prodor bakterija i nastanak različitih infekcija

Kako bi se stvari pokušale vratiti na mjesto i kornjači omogućio novi i bolji život, student s Tehničkog sveučilišta u Coloradu, Roger Henry, proveo je stotine sati kako bi Cleopatri kreirao oklop. Čak 600 sati je bilo potrebno da bi se dizajnerski softver prilagodio 'utjecaju gravitacije' te da umjetni i privremeni oklop 'legne' na kornjaču na što prirodniji način. 'Tehnički smo rekli softveru da je oklop zapravo komad tkanine te da padne po kornjači', rekao je Henry za Denver Post.

Oklopom je kornjača Cleopatra sad zaštićena od drugih kornjača za vrijeme igre i parenja, ali i od prevrtanja te što je najbitnije - mogućih infekcija dok joj oklop prirodno ne zaraste i vrati normalan oblik, zahvaljujući zdravijoj prehrani s manje proteina.


Cleopatra je sad 'u pubertetu', a vjeruje se kako će doživjeti više od osamdeset godina. Zbog rasta će joj oklop vjerojatno trebati raditi još nekoliko puta, a napravljen je od biorazgradive plastike, smole poznate još kao polilaktična kiselina. Nju već neko vrijeme koriste medicinski stručnjaci i znanstvenici kako bi pomogli ljudima, kako u segmentu prostetike, tako i u izradi posebnih kapsula kojima se u organizam dostavljaju antibiotici i spojevi za borbu protiv raka.

3D pisač spasio život kornjači