ŠPIJUNIRANJE KORISNIKA

EU: 'Želite privatnost? Ugasite račun na Facebooku!'

27.03.2015 u 13:17

Bionic
Reading

Ako je za vjerovati svemu što su otkrili dokumenti koje je objavio Edward Snowden, čini se kako su brojni IT divovi i NSA programi masovne špijunaže nerazdvojivi, sa ili bez odobrenja tih kompanija. Ovih dana je CJEU (Court of Justice of the European Union) priznao da tzv. Safe Harbor Framework ne čini dovoljno da bi zaštitio građane EU od špijunaže...

Da stvar bude gora, jedini savjet koji su mogli pružiti jest to da korisnici prestanu koristiti Facebook, Skype, iMessage, Gmail i ostale servise koje nude američke kompanije. 'Možda bi bilo dobro razmotriti zatvaranje svog Facebook računa ako ga imate', izjavio je odvjetnik Europske komisije Bernhard Schima na Europskom sudu pravde u Luksemburgu, a prenosi stranica euobserver.com.

Sudsko vijeće je raspravljalo o neizbježnim posljedicama masovnog nadzora kojeg je provodila NSA na 15 godina star ugovor o prijenosu podataka, koji je pak trebao osigurati odgovarajuću razinu privatnosti i zaštite EU građana. Ugovor je već nekoliko godina pod teškom artiljerijom, otkako su se otkrili detalji da su podaci o građanima EU bez posebnih problema i zahvaljujući američkim agencijama te umiješanim kompanijama pojavili 'preko Bare'.


U raspravi su se stvari rasplamsale do te mjere, da je Safe Harbor Framework proglašen izvrsnim za pirate, a ne za zaštitu podataka EU građana. Komisija je već prije dvije godine od SAD-a zatražila 13 preporuka kojih bi se trebalo držati da se osigura zaštita privatnosti, no pregovori oko tih točki još uvijek traju što je mnoge ponukalo na razmišljanje da stvar nitko ne doživljava dovoljno ozbiljno. Čemu onda uopće Safe Harbor?

Komisija je naglasila da, usprkos tome što ne može jamčiti zaštitu podataka građana EU u ovom trenutku, vjeruje kako je Safe Harbor 'politički i ekonomski nužan okvir, oko kojeg se još uvijek pregovara i kojeg je najbolje ostaviti u njihovim rukama kako bi se zaštitila prava građana' te da trebaju još vremena.

CJEU bi se o svemu trebao izjasniti 24. lipnja.