PRIPREMITE SE

Internet stvari stvorit će posve drukčiji svijet

Bionic
Reading

Bit će umreženo i digitalizirano sve što se umrežiti i digitalizirati može, a poslovanje će biti nezamislivo bez računalnog oblaka, koji će postati sveprisutna platforma i infrastruktura

Promjena će biti paradigmatska i sveobuhvatna. Izmijenit će načine na koje poslujemo i proizvodimo, upravljamo, obrazujemo se i odlučujemo. Mreža koja povezuje sve i svakog zavući će se u svaku poru svakodnevice.

Računalstvo u oblaku postat će glavna platforma koja će sve povezivati. Bit će podloga za pametna rješenja u upravljanju energijom, zdravstvu, pa i čitavim gradovima; omogućiti eksplozivan razvoj aplikacija i middlewarea, pojavu novog vala tvrtki iz garaže koje će mijenjati svijet, baš kao što su to učinile kompanije poput Applea, Della, Googlea...

To je vizija koju su iznijeli govornici tijekom otvaranja četrnaeste konferencije 'Cisco Connect', koja do 27. ožujka traje u rovinjskom hotelu Lone.


U Ciscu smatraju kako je njihova uloga u četvrtoj industrijskoj revoluciji pronaći načine kako pojednostaviti i automatizirati internet stvari, kao i kako ogromne količine podataka koje će on generirati pretvoriti u zlatni rudnik pomoću kojeg ćemo optimizirati i unaprijeđivati poslovanje.

Već sad čovječanstvo stvara dva egzabajta podataka dnevno, a preuzimamo i više od 180 milijardi aplikacija godišnje. Ti će brojevi samo rasti - procjenjuje se kako će internetom do 2020. godine biti povezano 50 milijardi uređaja.

Stoga se div na kojem počiva internetska infrastruktura okrenuo potrazi za rješenjima koja će mu omogućiti da svoju poziciju zadrži i u novom dobu.

Kako je naglasio Peter Hajdu, Ciscov direktor za regiju srednje i istočne Europe, nastavit će se baviti onim što najbolje znaju: infrastrukturom. Za sve između toga i korisnika tražit će partnere, ali i nove ideje među startupovima.

Primarni alat za to bit će akceleratorski program 'Challenge Up!', o kojem smo već pisali, a u sklopu kojeg će udružiti snage s Intelom i Deutsche Telekomom (na lokalnoj razini, Hrvatskim Telekomom), ali i akceleratorskim programom Open Berlin, također posvećenom rješenjima za internet stvari, naročito na područjima proizvodnje te transporta i logistike.

'Ne uhvatite li priključak s podacima i internetom stvari, nestat ćete u idućih pet godina', upozorio je Hajdu okupljene.