NOVITETI

Ovo možete samo na Androidu 5.1, a niste mogli ranije

26.03.2015 u 05:48

Bionic
Reading

Android 5.1 nije donio toliko noviteta u odnosu na 5.0 da se Google oglasi nešto više od tihog spomena na službenom blogu. Ipak, njih itekako ima, a dok nikako nije riječ o revolucionarnim mogućnostima, teško da se može reći da je 5.1 donio tek ispoliranost i manje bugova

Na Androidu 5.1 tako je moguće pristupiti 'ladici' s osnovnim prečacima čak i kada je uređaj zaključanog ekrana. Na taj način je pojednostavljeno aktiviranje Wi-Fi mreže, Bluetootha ili LED osvjetljenja. Dok se na starijoj verziji Lollipopa nije moglo ukloniti prečace nakon što su prvi put aktivirani, sada je to moguće tek dužim dodirom na ikonicu. Tako korisnici mogu imati manje 'gužve' kada traže brze postavke. 'Ladica' s prečacima sada ne samo da aktivira/deaktivira mogućnosti, već je sada moguće i tražiti mreže ili Bluetooth dodatke za uparivanje bez potrebe za ulaskom u postavke uređaja.

Za Device Protection mnogi govore kako je najbitnija značajka koju donosi 5.1, no valja imati na umu da je dostupna samo na novim Android 5.1 uređajima te Nexusima 6 i 9. Automatski se aktivira kada se koristi zaštita kod zaključanog ekrana.


S verzijom Androida 5.1, Google obećava i 'kristalno čist' audio kod glasovnih poziva, no opet - za HD audio te vrste bit će potrebno imati kompatibilan uređaj na kompatibilnoj mreži. Kod uređaja koji su kompatibilni i podržavaju korištenje više SIM kartica, bit će ih moguće koristiti odjednom.

Ranije verzije Android platforme su imale zgodno rješen sustav obavijesti, no 5.1 ima još jedan trik u rukavu - privremeno uklanjanje potezom prsta prema gore. Korisnik će takve obavijesti i dalje moći pronaći na uobičajenom mjestu.