GOD MODE

Ovim alatima postat ćete gospodar vlastitog računala

25.03.2015 u 06:29

Bionic
Reading

'Ljepota Windows operativnog sustava je u njegovoj fleksibilnosti i dubini', piše Brad Chacos za PC World. Zapravo, ovo o dubini posebno dobiva na značaju kada se otkrije koliko vrlo moćnih alata je upakirano ispod uobičajenih Start izbornika i kontrola, a neke od njih je moguće vidjeti u nastavku

GodMode je vrlo poznat iskusnim korisnicima Windows operativnih sustava, a jedini na kojem postoji problem s korištenjem je Windows Vista. GodMode je dostupan čak i u Technical Preview izdanju Windowsa 10, a riječ je o developerskom alatu koji bitnije značajke ubacuje na jednu lokaciju za lakše korištenje. Za pristup je potrebno na Windows Desktopu kreirati novi folder i imenovati ga ovako: GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}, a dio prije točke (GodMode) je moguće izmijeniti u bilo što drugo.

Windows Reliability Monitor će korisnicima pružiti potpuno jasnu sliku u to kada je operativni sustav naletio na kakvu grešku u radu, dan po dan, slučaj po slučaj. Za pristup ovom alatu valja otvoriti Control Panel, System and Security, zatim odabrati 'Review your computer's status and resolve issues', Maintenance, View reliability history (ili u Start izbornik 'osmice' otipkati reliability history te odabrati prvi rezultat).


Oni koji traže kakav enkripcijski alat, možda bi mogli biti zadovoljni integriranim BitLockerom, koji je dostupan na Windows Vista/7 Ultimate, Windows Vista/7 Enterprise i Windows 8 Pro/Enterprise verzijama sustava. Kako točno koristiti ovaj alat je moguće vidjeti ovdje

Trebaju li kome Windowsi unutar Windowsa (npr. za testiranje 'desetke'), tu je Hyper-V. Naravno, pod uvjetom da računalo može pokrenuti takvo što (64-bitni procesor, minimalno 4GB radne memorije, podrška u BIOS-u za hardversku virtualizaciju) i da koristi Pro ili Enterprise verziju Windowsa 8.

Više detalja i trikova je moguće pronaći na stranici PC Worlda