POKRENUT DATA.GOV.HR

Vlada nudi javne podatke, na nama je da ih iskoristimo

19.03.2015 u 11:31

Bionic
Reading

Novopokrenuti projekt Vlade Republike Hrvatske na adresi data.gov.hr inicijalno ima za cilj omogućiti izradu inovativnih nekomercijalnih i komercijalnih aplikacija, a ako kompanije prepoznaju sve mogućnosti dostupnih podataka, na kraju ćemo profitirati svi

Vlada Republike Hrvatske pokretanjem Portala otvorenih podataka Republike Hrvatske ponovo pokazuje da želi postati potpuno transparentna i otvorena vlada. Portal Data.gov.hr. nastavak je provođenja Vladinog projekta informatizacije javne uprave i politike otvorene Vlade.

Zainteresiranim stranama tako su dostupni razni otvoreni podaci poput onih geolokacijskih, prometnih, meteoroloških i mnogih drugih. Podaci su prikupljeni iz raznih državnih i gradskih agencija, ministarstava i organizacija pa je tako moguće pokupiti podatke Državnog hidrometeorološkog zavoda, Hrvatske narodne banke, Ministarstva financija, zdravlja, uprave i mnogih drugih.

Podaci su organizirani u 'skupovima podataka' razvrstanim po društvenim pitanjima, na primjer adresara zdravstvenih ustanova i privatnih praksi, biciklističkih staza, evidencije vjerskih zajednica u Hrvatskoj i slični; financijama u sklopu kojih je tako moguće pronaći podatke poput bruto inozemnog duga, cijene nekretnina i slične; politici, obrazovanju i komunikaciji, znanosti, ekonomiji te mnogim drugima.

Svi podaci objavljeni na portalu data.gov.hr dostupni su u nekoliko različitih formata - xls, html, csv, pdf, xml i zip, a na zainteresiranim je stranama da odaberu koje će koristiti. Navigacija i strukturna organizacija portala riješena je sasvim logično i kvalitetno, a za nastanak projekta odgovorni su Ministarstvo uprave koje je za izradu angažiralo tvrtku Omega software iz Zagreba, a financijsku podršku pružio HAKOM

Vlada je u ovoj inicijalnoj fazi rada Portala otvorenih podataka objavila 102 različite baze podataka, no ona  će biti s vremenom nadopunjavana.

U sklopu javnog predstavljanja Portala prezentirane su i prve aplikacije koje koriste objavljene baze podataka. Preko aplikacije Pametno zdravlje tako možete pretraživati i pronaći sve medicinske ustanove u Republici Hrvatskoj, aplikacija Zagreb prijevoz olakšava putovanje zagrebačkim javnim prijevozom, aplikacija Poslovni prostori u vlasništvu grada Splita nudi interaktivnu mapu poslovnih prostora, web-aplikacija Kome pri(o)padaju bivši vojni prostori nudi prikaz neperspektivnih nekretnina MORH-a dok Invest in Croatia zainteresiranim ulagačima daje informacije o dosadašnjim ulaganjima u Hrvatsku, prikazanima na zemljopisnoj karti.

Ovo su trenutačno sve aplikacije koje su iskoristile otvorene podatke Vladinog web-servisa data.gov.hr, a nadamo se da će ih u skorije vrijeme biti još i više.

Otvaranjem Portala otvorenih podataka Vlada je napravila znatan korak u transparentnosti svog rada, no  moglo bi joj se zamjeriti to da je jednako tako to trebala učiniti znatno ranije. U svakom slučaju, podržavamo ovaj potez Vlade, i to usprkos činjenici da je ovaj posao realizirala u potencijalno izbornoj godini.

Posjetite data.gov.hr i provjerite što sve nudi Vladin Portal otvorenih podataka.