RAČUNALNA SIGURNOST

Nitko nije siguran, tvrde u Trend Micru

09.03.2015 u 21:14

Bionic
Reading

Godišnji izvještaj o kibernetičkoj sigurnosti tvrtke Trend Micro analizirao je važnije prijetnje koje su se pojavile tijekom 2014. godine. Tvrde kako su internetski kriminalci uporniji nego ikada, a njihovi napadi sve su sofisticiraniji

'Najvažnija je primjena pravih tehnologija i edukacija korisnika', izjavio je Raimund Genes, tehnički direktor tvrtke Trend Micro, 'Danas svi, a ne samo IT profesionalci,moramo brinuti o sigurnosti podataka tvrtke za koju radimo.'

Iz te tvrtke podsjećaju kako su još krajem 2013. godine prognozirali kako će dolaziti do jedne veće krađe podataka bar jednom mjesečno. Sad kažu kako nas puno ozbiljnije prijetnje tek čekaju.

Smatraju kako niti jednu prijetnju ne bi trebalo zanemariti, ma koliko se činila malenom ili nebitnom. Često ne treba imati sofisticiran malver da bi se napakostilo ciljanoj žrtvi. Napadači često koriste jednostavne aplikacije, tzv. brisače (wiper), kako bi probili sigurnosnu obranu tvrtki i napravili razornu štetu.

PoS RAM scrapers nova su vrsta prijetnje koja je eskalirala tijekom 2014. godine. Nekoliko ciljeva visokog profila izgubilo je podatke o milijunima korisnika, u napadima hakera koji su izvođeni iz mjeseca u mjesec.


Novi napadi pokazuju da niti jedna aplikacija nije u potpunosti zaštićena te kako napadači koriste nove metode i napadaju nove ciljeve. Najveći sigurnosni izazovi pojavili su se u internetskom i mobilnom bankarstvu. Pokazali su da dvostupanjska autentifikacija više nije dovoljna zaštita.

Ransomware - softver koji onesposobljava korisničko računalo i dovodi do ucjene - postaje sve veća prijetnja u svim zemljopisnim regijama i u svim segmentima tržišta. Za razliku od starijih varijanti, nove zloćudne aplikacije tog tipa više nisu prazne prijetnje - doista šifriraju korisnikove podatke i čine ih neupotrebljivima.