SIGURNOST U BUDUĆNOSTI

Novi EyeQ4 čip nas još više približava autonomnim vozilima

06.03.2015 u 12:49

Bionic
Reading

Izraelska kompanija Mobileye, poznata po svojim tehnološkim rješenjima za ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) i sustavima za izbjegavanje sudara u prometu, najavila je četvrtu generaciju posebnog čipa namijenjenog korištenju u autonomnim vozilima

Inženjerski primjerci EyeQ4 čipa, koji se sastoji od 14 procesorskih jezgri, trebali bi stići do posljednjeg kvartala 2015. godine, a vozila koja ih koriste bi se trebala pojaviti u prvom dijelu 2018. godine. Sami čip bi trebao biti tek dijelom sustava, kojeg čine još senzori i kamere.

Vozila budućnosti bi, osim potpuno autonomnog načina vožnje podržavala i poluautonomni rad, zahvaljujući EyeQ4 čipu. 'EyeQ4 zapravo nastavlja nasljeđe, započeto 2004. godine s EyeQ1 čipom, gdje smo iskoristili duboko razumijevanje obrade računalnog vida', rekao je Amnon Shashua, suosnivač, CTO i predsjedavajući kompanije Mobileye.


Prvi testni hardver s punim setom mogućnosti, osam kamerica koje služe modeliranju okružja i dr. se očekuje u drugom kvartalu 2016. godine.