DOMAĆI WEB

Preporucamo.com novim izgledom cilja na mobilne čitatelje

01.03.2015 u 07:39

Bionic
Reading

Domaće web-odredište posvećeno televizorima i mobitelima, pokrenuto krajem 2010., nedavno je redizajnirano. Pokretač i glavni urednik Saša Kovačićek objasnio nam je zašto je došlo do promjene izgleda

'Estetski smo bili i do sada zadovoljni stranicom www.preporucamo.com na desktop računalima. No iako je dizajn bio responzivan, nismo bili zadovoljni prezentacijom sadržaja na mobilnim uređajima.

A upravo na tom polju bilježimo velik rast posjeta. Primjerice, tijekom 2011. imali smo 3,5 posto posjeta s mobilnih uređaja - smartphonea i tableta. Tijekom prošle godine taj je udio narastao na 23 posto, a u prva dva mjeseca ove godine na 33 posto.


Tendencija rasta mobilnih posjeta će se sigurno nastaviti, a redizajn cilja upravo na mobilne čitatelje koji sada imaju na raspolaganju znatno atraktivniji, moderniji i pregledniji dizajn', kaže Kovačićek.

Glavna razlika je u načinu prezentacije web odredišta na Wordpressu, koja sada i čitateljima na desktop računalima i onima koji nam dolaze s mobilnih platformi daje više preglednosti i atraktivnost, s boljih fotografijama, sliderima i za mobilne uređaje te učitavanjem AJAX (učitavanje s odgodom, koje prati vaše skrolanje po stranici). 'Tehnološki i estetski, smatramo da smo trenutno u samom vrhu', uvjeren je Kovačićek.

Sadržajno, rubrike se nisu previše mijenjale - i dalje su najčitaniji vodiči za kupnju, testovi i tehnološki članci. U pripremi je potpuno nova rubrika - HiFi, koja je namijenjena korisnicima televizora i mobitela koji su u potrazi za boljim zvukom. 'Nećemo se baviti HiFi ezoterijama od parsto tisuća kuna, nego slušalicama za mobitele, soundbarovima za televizore, network playerima i tome slično', obećao je Kovačićek.

Većinu posla na redizajnu obavio je sam, uz podršku jednog programera. Posao je trajao dva tjedna, od čega je najviše vremena potrošeno na odabir i definiranje dizajna. Cijenu nam nije htio otkriti - rekao je tek kako je najviše utrošio vlastitog vremena.

Kovačićek je novinar od 2004. Pisao je za Bug, Vidi, Mobil, Pcchip i druga izdanja sve do 2010., kada se odlučio osamostaliti.

Po podacima koje nam je dao, Preporucamo.com ima oko 30 tisuća posjetitelja mjesečno. Čitanost je prošle godine porasla za 39 posto, a taj trend nastavljen je, tvrdi on, i u prvim mjesecima ove.

'Posebno smo ponosni na pojedine članke, poput vodiča za kupnju televizora koje je pročitalo preko 65 tisuća čitatelja, ili vodiča za tehnologiju televizora s preko 70 tisuća čitatelja i s više od 600 komentara. Zbog tog članka smo napravili forum', kaže Kovačićek.