NEUTRALNOST PRIJE SVEGA

Internet ostaje slobodan!

27.02.2015 u 13:11

Bionic
Reading

Američki telekomi poput Verizona, Comcasta i AT&T-a su poraženi u jednoj od najbizarnijih lobističkih bitaka, a Federal Communications Commission je odlučio da pružatelji internet usluga jednostavno ne mogu ograničavati mrežu kako njima odgovara. Što je možda bitnije za budućnost, internet sada spada u javne usluge i reguliran je kao takav, što znači da sav promet na mreži svih mreža mora biti raspodijeljen pošteno i jednako

FCC je jučer izglasao pravilnike kojima pružatelji internet usluga postaju 'obični operateri', čime im je onemogućeno blokiranje ili ograničavanje internetskog prometa, ili pružanje prioriteta određenim servisima u razmjenu za novac. Mobilne širokopojasne veze su također upale pod telekomunikacijski servis, a sve skupa je rezultat vrlo naporne lobističke bitke, u kojoj je potrošeno na desetke milijuna dolara.

Predsjedavajući FCC-a, Tom Wheeler, i sam bivši lobist telekoma, postao je iznenađujućim junakom svih koji su podržavali neutralnost interneta. 'Vaše sudjelovanje je ovo učinilo najotvorenijim postupkom u povijesti FCC-a (...) Slušali smo i učili smo', zahvalio se Wheeler milijunima ljudi koji su odlučili komentirati nove pravilnike. 'Internet je jednostavno od prevelike važnosti da bi se ostavio nereguliran i bez sudca na terenu', dodao je.


Američki predsjednik Barack Obama izrazio je veliko zadovoljstvo povodom glasanja za neutralnost interneta uz zahvalu svima koji su to podržavali poput njega. No, čisto da milijuni dolara uloženi u lobiranje ne bi prošli potpuno isprazno, na odluku o neutralnosti interneta su se odmah požalili američki telekomi, baš kao i republikanci, koji su u FCC-u imali dvoje članova (od njih pet). Tako je, srećom, završilo i glasanje, s tri glasa za otvoreni pravilnik o internetu i dva protiv.

„Ovo nije neki 'tajni plan' kojim se želi regulirati internet (kako protivnici neutralnosti govore), ništa više od toga kako je Prvi amandman plan za reguliranje slobode govora. Oba leže na istim konceptima: otvorenosti, slobodi izražavanja te izostanku onih koji mogu reći ljudima što mogu činiti, gdje mogu ići i kako mogu razmišljati.“

Tom Wheeler, predsjedavajući FCC-aCitat


Pored političara, kompanije koje su na određeni način vezane uz pružanje internetskih usluga smatraju kako je izglasana 'nuklearna opcija', zbog koje će nastradati inovacija, a naposljetku i potrošači. Smatraju kako će reguliranost interneta ove vrste oštetiti njihovu mogućnost investiranja u svijetu mreža, a navodno će omogućiti i vladi da uvede nove poreze i tarife, što bi u konačnici povećalo račune potrošača. Potrošači su pak rekli svoje - i suprotno 'željama' takvih kompanija - žele slobodan i otvoren internet.

Borba ipak nije gotova. Očekuje se kako će nakon službene objave pravilnika, unutar nekoliko tjedana, pružatelji internetskih usluga tužiti FCC, a u tom tijelu su rekli kako takav odgovor i očekuju, smatrajući da je pravno gledano pravilnik potpuno čist.

'Začuđujuće' je da neki od velikana IT industrije nisu baš otvarali šampanjac po novostima iz FCC-a. Google, od kojeg bi se donedavno potpuno očekivala podrška neutralnosti interneta i ove velike vijesti, sada je ostao tih. Što se promijenilo? Tory Newmyer za Fortune piše kako je Google jednostavno - odrastao. Nakon ostvarenih bliskih partnerstava s onima koji su se žestoko borili protiv neutralnosti interneta (Verizon), postalo je jasno u kojem pravcu je evoluirala kompanija iz Mountain Viewa.

'Mrežna logika sugerira to da, što je Google veći, to manje ima dobiti od neutralnosti interneta', rekao je profesor prava Tim Wu za Fortune.

Odluku o otvorenom internetu je pozdravio i Tim Berners-Lee, izumitelj world wide weba:

„Ovo je vezano uz potrošačka prava, vezano je uz slobodu govora, vezano je uz demokraciju“

Tim Berners-Lee