CENZURA BLOGOVA

Google nije ljubitelj sadržaja za odrasle

25.02.2015 u 09:45

Bionic
Reading

U neobičnoj i iznenadnoj izmjeni pravila vezanih uz Blogger platformu, Google je odlučio cenzurirati, ili radije - ukinuti, blogove koji imaju seksualnog sadržaja. Violet Blue za ZDNet piše kako je donedavno Google potpuno dopuštao takav sadržaj te da je kompanija izjavljivala da je cenzura sadržaja te vrste u suprotnosti sa slobodom izražavanja. Što se okrenulo?

U slučaju da se Google odlučio označiti neke blogove na svojoj platformi kao 'sadržaj za odrasle', njihovi autori imaju kratak rok (do 23. ožujka) da spreme sadržaj kojeg su tamo postavili, nakon čega će sve biti izbrisano i zaboravljeno.

'U ovom trenutku Blogger blogovi s oznakom sadržaja za odrasle uključuju LGBT sadržaj, seksualne dnevnike, erotske spisatelje, transrodne aktiviste, urednike romana, ilustratore stripova, umjetničke fotografe i mnoge, mnoge druge', piše Blue. Blogeri su dobili informaciju o brisanju izravno od Googlea pa je stvar i potpuno službena:


'(...) u tjednima koji slijede, nećemo više dopustiti blogove koji sadrže seksualno eksplicitan materijal, bilo da je riječ o slikama ili filmovima. Još uvijek ćemo dopustiti određeni sadržaj, predstavljen u umjetničkom, obrazovnom, dokumentarnom ili znanstvenom kontekstu (...)', stoji u poruci za Blogger korisnike.

Violet Blue smatra da će Google ovim potezom ozbiljno oštetiti mrežu svih mreža te da je takvo što potpuno nepotrebno, posebno s obzirom na to da su takvi blogovi redom pod oznakom sadržaja za odrasle, koju je potrebno kliknuti da bi se njemu pristupilo.

'Google ne uklanja ovaj sadržaj zbog toga da bi zaštitio nevine. Google ga uklanja zato što ne voli ono što korisnici postavljaju na njihov internet', piše Blue, dodavši kako je seksualno i erotsko izražavanje zaštićeno, a pornografija kao takva nije ilegalna.

Naravno, Google s vlastitim servisom može činiti što ga je volja, iako Blue napominje da je sve manje toga 'otvorenog' što odgovara oglašivačkom divu.