ZBRKA OKO PRETPLATE

Hoćemo li zbilja morati plaćati pristojbu HRT-u za mobitele?

24.02.2015 u 14:55

Bionic
Reading

Nacionalna TV kuća pristojbu će ubirati od vlasnika mobitela, tablet i stolnih računala ukoliko ne posjeduju TV, radio ili drugi uređaj za prijem audiovizualnog signala

Na web-odredištu ICTbusiness.info pojavio se članak u kojem se, između ostalog, tvrdi kako će Hrvatska radio-televizija mjesečnu pristojbu (poznatiju pod nazivom tv pretplata) početi ubirati i za mobitele te tablet i stolna računala.

Priču je potakao članak u Glasu Slavonije u kojem je opisan slučaj dvije studentice u Osijeku, a kojima je inkasator naplatio 240 kuna globe zbog neplaćanja pristojbe, temeljem toga što je u stanu (u koji je ušao bez poziva ili odobrenja) zatekao tri prijenosna računala.

Zatražili smo pojašnjenje od HRT-a i dobili ga. Evo što poručuju sa zagrebačkog Prisavlja.

'HRT se ne sprema početi naplaćivati pristojbu vlasnicima mobitela, tablet i stolnih računala budući da se prema Zakonu o HRT-u koji se provodi pristojba već naplaćuje za posjedovanje tv, radio ili drugog uređaja za prijem audiovizualnog signala na području Republike Hrvatske koje je pokriveno prijenosnim signalom.


'Pristojba HRT-u plaća se po kućanstvu, a kućanstvom se u smislu Zakona o HRT-u smatra svaka obiteljska ili druga zajednica osoba koje zajedno stanuju i zajednički troše svoje prihode za podmirenje osnovnih životnih potreba (stanovanja, prehrane).

Dovoljno je da se u kućanstvu plaća jedan iznos pristojbe od 80 kuna za bilo koji od navedenih uređaja i time svi članovi tog kućanstva stječu pravo na korištenje neograničenog broja uređaja, neovisno radi li se o pametnim telefonima, računalima ili pak radio i tv aparatima.

Dakle, osobe koje imaju laptope, tablete ili pametne telefone ne plaćaju za njih pristojbu ukoliko su već članovi kućanstva koje plaća pristojbu', navedeno je u odgovoru koji je tportalu pristigao iz HRT-ovog odjela za odnose s javnošću.

Ukratko rečeno: ako već plaćate pristojbu za televizor ili radio, nećete ju morati plaćati i za smartfon te tablet i stolna računala. Ako nemate TV ili radio, a imate neki od navedenih uređaja i to kontrolori ustanove, pristojbu morate plaćati po Zakonu o HRT-u

Iako smo to izričito zatražili, od HRT-a nismo dobili odgovor kako planiraju ustanoviti posjeduje li neko kućanstvo pametni telefon, odnosno tablet ili stolno računalo, kao ni kako bi netko mogao dokazati da ne posjeduje ništa od navedenog.

Doduše, odgovor na prvo pitanje prilično je jasan iz opisanog osječkog slučaja, pa imajte to u vidu.