OGRANIČENO IZDANJE

Windows 10 Technical Preview sada i na smartphoneima

16.02.2015 u 07:30

Bionic
Reading

Članovi Windows Insider programa od jučer mogu preuzeti i Windows 10 za mobilne uređaje, pod uvjetom da koriste vrlo ograničen niz modela. Microsoft je odlučio nešto ranije pustiti u pogon posebno prilagođenu verziju 'desetke' za mobitele, a zbog tehničkih problema Technical Preview tog OS-a ovaj put zaobilazi sve moćnije uređaje iz Lumia linije

Insider programu se može priključiti bilo tko, s tim da valja imati na umu kako je Technical Preview izdanje puno bugova i nestabilnosti u radu, baš kao i brojnih drugih 'štucavica'. Entuzijasti i vlasnici modela Lumia 630, 638, 635, 730, 636 i 830 mogu isprobati Windows 10 na svojim uređajima i pružiti vrijedne povratne informacije Microsoftu.

Iz Redmonda navode kako su svjesni da 'mobilno izdanje desetke' kaska za punokrvnim sustavom u razvoju. 'Iako je Windows 10 napravljen s kodom koji se pokreće na računalima i telefonima, imajte na umu da je i Windows 8.1 za PC-e bio dovršen mjesecima prije Windows Phone 8.1 verzije', stoji na službenom blogu. Joe Belfiore je demonstrirao neke od noviteta koji stižu u novoj verziji mobilne platforme koja po svoj prilici gubi 'Phone' iz naziva:

Upoznajte Windows 10 za telefone


Listu poznatih problema s Windows 10 za pametne telefone te savjeta za korištenje je moguće pronaći ovdje. U mjesecima koji slijede i s novim verzijama sustava u razvoju, programu će se moći priključiti i drugi uređaji - iako bi i tu moglo doći do promjena zbog nezadovoljstva vlasnika perjanica poput Lumia 1520 i 930: