NEMA LABAVO

Živcira vas Valentinovo na internetu? Blokirajte ga

11.02.2015 u 07:19

Bionic
Reading

Samcima i svima koji se ne pale na romantiku Dan zaljubljenih može biti prilično iritantan. Evo kako ga možete blokirati na Facebooku

Najjednostavnije rješenje je, naravno, da se tijekom tog dana uopće ne pojavite na Facebooku. No, svejedno će vaš Timeline biti zatrpan porukama i objavama, naročito ako Facebookov algoritam procijeni kako su važne. Tako ih nećete izbjeći, već samo odgoditi susret s njima.

Možete ih ignorirati i nastaviti dalje kao da ne postoje. A možete ih i potpuno ukloniti.

Blokirajte, skrijte ili utišajte

Prvi korak je odabir proaktivnog pristupa. Ako ste još uvijek prijatelji na Facebooku s bivšima, sakrijte njihove objave prije 14. veljače kako bi izbjegli neugodna iznenađenja.

Kill Switch je aplikacija koja uklanja slike, postove i sav ostali sadržaj koji ste označili skupa s osobom od koje ih ne želite primati. Neće ju blokirati, niti skinuti s popisa vaših prijatelja. Aplikacija je besplatna, dostupna za Android i iOS.


Dobra je za uklanjanje već objavljenog sadržaja. No, što s onim koji će tek doći?

Otvorite na Facebooku profil osobe čiji sadržaj ne želite gledati i kliknite na dugme Following. Trebala bi se pojaviti ikonica na kojoj piše Follow. Tako više nećete vidjeti njene postove i objave, a da ta osoba to neće ni znati.

Filtrirajte po ključnim riječima

Na žalost, na Facebooku nije jednostavno blokirati pojedine riječi i izraze. Kako bi to mogli, trebate instalirati dodatak za preglednik. Pažnja: funkcioniraju samo na desktop računalima - mobilna aplikacija ih ne registrira.

Evo što vam je na raspolaganju

Social Fixer for Facebook (Chrome, Firefox, Safari, Opera)
Dodatak koji daje širok raspon kontrole nad onim što se pojavljuje u vašem news feedu. U ovom slučaju upotrijebite značajku za neželjeni sadržaj.

Nakon što ga instalirate, Facebook će dobiti ikonicu francuskog ključa u alatnoj traci pri vrhu stranice. Kliknite i odaberite Edit Social Fixer Options. Pronađite opciju Filtering i odaberite ju.

Unesite izraze koje ne želite gledati u kućicu ispod stupca Other. Želite li ukloniti, recimo, sve što ima veze s Valentinovom na engleskom, to će izgledati otprilike ovako:

/valentines|valentine|valentine's day|vday|february 14|feb 14|14 feb/i


Simbol "|" znači "ili", dok "/" predstavlja početak i završetak izraza. Sjetite se upisati malo slovo "i" na samom kraju, što signalizira dodatku kako treba filtrirati navedene izraze ako su pisani malim i velim slovima.

Pod stupcem Action odaberite hoćete li sakriti ili premjestiti sadržaj koji vam smeta u vlastiti tab. Kliknite Save, pa osvježite stranicu kako bi upogonili filter.

Facebook Post Filter (Chrome)
Dodatak s nešto širim opsegom i dosegom. Nakon što ga instalirate, otvorite postavke tako što ćete utipkati chrome://settings/ u adresnu traku. Kliknite Extensions. Pod Facebook Post Filter kliknite Options. To će otvoriti novi tab, u kojem će vam biti objašnjeno kako filtrirati sadržaj po ključnim riječima.

Sintaksa se neznatno razlikuje od korištene u Social Fixeru. Izgleda otprilike ovako:

\bvalentine\b|\bvalentines\b|\bvday\b

Kako bi provjerili funkcionira li, prije no što 14. zakuca na vrata počnite pretraživati hashtagove poput #valentines, #valentinesday ili #vday. Rezultati bi trebali biti ispisani čim se filter baci na posao, već dok skrolate.

Dodaci bi vam mogli usporiti rad Facebooka, zbog filtriranja. Obično čekaju da se sav sadržaj učita prije no što počnu čistiti, pa je moguće da ćete ipak vidjeti nešto sadržaja koji vam ne paše. Kako bi to izbjegli, učitajte news feed i osvježite stranicu odmah.

Izvor:CNET