POGLEDAJTE

Mogu li mobiteli prouzročiti rak?

09.02.2015 u 11:38

Bionic
Reading

Odgovorom na to pitanje pozabavili su se u video uratku objavljenom na YouTubeu. Traje gotovo osam minuta, ali isplati ga se pogledati

Veritasium je video blog u kojem, između ostalog, možete vidjeti eksperimente, odgovore na zanimljiva i šašava pitanja te razgovore sa stručnjacima i nestručnjacima o znanosti. U nešto manje od pet godina djelovanja njihova tri kanala na YouTubeu skupila su više od 2,4 milijuna pretplatnika i dvjestotinjak videozapisa.

Tako, recimo, možete doznati da mobiteli emitiraju neionizirajuće zračenje, tisuću puta slabije od onog u mikrovalnoj pećnici i nedovoljno jako da bi rasturilo elektrone u atomu i tako ošteti DNK.


Je li štetno živjeti blizu bazne postaje? Pa, manje nego ako živite dalje od nje. Naime, objašnjavaju u Veritasiumu, što je bazna postaja dalje od vas, to više energije vaš mobitel treba za povezivanje s njom, zbog čega i više zrači.

Odgovor na pitanje mogu li prouzročiti rak je potvrdan. Istraživanja su pokazala kako mogu potaći lučenje bjelančevina vezanih uz toplinski šok, što može dovesti do nastanka raka.

Citiraju rezultate istraživanja prema kojem korištenje mobitela tijekom dugog razdoblja može povećati rizik glioblastoma, čestog oblika raka mozga, dva do tri puta. No, dodaju, rak mozga je vrlo rijetka pojava, što konkretno znači da rizik pojave bolesti raste sa šest na devet slučajeva u sto tisuća.

Nama je posebno zanimljiv bio dio koji se bavi problemima koje donosi istraživanje utjecaja zračenja mobitela na ljude.

Pogledajte:

Do Cell Phones Cause Brain Tumors?