KVARTALNO IZVJEŠĆE

Surface ugrabio Microsoftu preko milijardu dolara u prihodima

28.01.2015 u 08:25

Bionic
Reading

Microsoft je u drugom poslovnom kvartalu 2015. uprihodio 26,5 milijardi dolara, u čem je ulogu posebno imao Devices and Consumer odjel s 12,9 milijardi i rastom od osam posto u odnosu na prošlogodišnji period. Kompanija je kvartal završila s ukupno 90,25 milijardi dolara 'u kasi'

U drugom kvartalu je isporučeno 10,5 milijuna Lumia pametnih telefona, što u prihodima predstavlja 2,3 milijarde dolara, a Surface uređaji nakon lošeg početka i gubitaka sada donose prihode od 1,1 milijardu. U oba hardverska segmenta zabilježen je rast u odnosu na prethodne kvartale - ili što je možda značajnije, riječ je o najboljim prodajnim rezultatima do sada. Istu priču možda ne priča Xbox, koji je usprkos 6,6 milijuna prodanih konzola daleko od Sonyjevih rezultata (osim ako se ne govori isključivo o tržištu SAD-a).


Prihodi od komercijalnih cloud usluga su narasli za 114 posto, a Office 365 je ugrabio 2,2 milijuna pretplatnika, kojih je sada ukupno 9,2 milijuna. Windows licence nisu imale dobar period kako se i očekivalo (OEM Pro i non-Pro prihodi pali za po 13 posto), a analitičari smatraju kako bi Windows 10 mogao biti dijelom rješenja, posebno zbog toga što bi trebao biti besplatan za vlasnike Windows 7 i 8.x računala.