GADAN REZ

IBM otpušta četvrtinu zaposlenih

28.01.2015 u 08:25

Bionic
Reading

Američka multinacionalka koja je već desetljećima sinonim za tehnologiju i računala priprema najveći broj otkaza u svojoj više od sto godina dugoj povijesti. Nije poznato hoće li val otkaza zahvatiti i hrvatsku podružnicu

Projekt Chrome, kako je operacija reorganizacije nazvana, mogao bi dovesti do otkaza za čak 110 tisuća zaposlenika - više od četvrtine trenutno zaposlenih - do kraja veljače.

Potez dolazi nakon godina pada prihoda (11 kvartala zaredom) i nemogućnosti prilagođavanja promjenama na tržištima na kojima je Veliki plavi nekad suvereno dominirao. U okružju brzih promjena konkurencija se pokazala žilavijom i živahnijom, gurajući sve više IBM na marginu. Čak ni nedavno najavljena suradnja s Appleom nije, čini se, puno pomogla kako bi se izbjegli drastični rezovi.


Najveći dio njih otkaze bi mogao dobiti u Sjedinjenim Državama, u odjelima koji se bave mainframeovima i pohranom podataka. No, tako veliki broj otpuštanja sigurno će se osjetiti i diljem svijeta. Hoće li to doista riješiti probleme koji muče tehnološkog veterana, dvojbeno je.

Iz domaćeg ogranka IBM-a poručili su kako ta korporacija ne komentira glasine. 'Na temelju informacije dostupnih iz našeg javnog financijskog izvještaja vidljivo je da je tvrtka upravo namijenila 600 milijuna američkih dolara (oko 3,9 milijardi kuna - op.a.) za reorganiziranje radne snage. Ovaj iznos se odnosi na nekoliko tisuća ljudi, što je tek dio onoga o čemu se izvijestilo.

Prošle godine, IBM je zaposlio 45 tisuća ljudi. Tvrtka trenutačno ima 15 tisuća otvorenih radnih mjesta diljem svijeta za različite pozicije iz različitih područja kao što su cloud, analitika, sigurnost, mobilna tehnologija i društvene mreže. Ovo dokazuje da IBM nastavlja prilagođavati svoja znanja i vještine kako bi odgovorio potrebama na tržištu', kažu u IBM-u Hrvatska.

Izvor:Forbes