DOKTORI NISU VJEROVALI

Samsungov senzor predviđa moždani udar

31.01.2015 u 06:56

Bionic
Reading

Samsung Tomorrow je objavio priču o nekoliko inženjera koji su iz Samsung Electronics segmenta neko vrijeme otišli u kompanijin Creativity Lab. Tamo su pokušali razviti rješenje kojim bi se mogao otkriti početak moždanog udara, a doktori s kojima su se konzultirali su u jednom trenutku tek sarkastično poželjeli: 'Sretno s tim!'

'Neurolozi su odbijali mogućnost da je moguće kreirati ono što smo zamislili', rekao je Se-hoon Lim, voditelj projekta, dodavši da su ipak odlučili pokušati napraviti gadget. Početkom ove godine, Lim i njegov tim su otkrili prototip EDSAP-a (Early Detection Sensor & Algorithm Package), nosivog gadgeta koji bi trebao služiti za detektiranje ranih znakova moždanog udara. Cilj projekta je bio napraviti uređaj koji bi korisnika upozorio na mogućnost udara, a kako bi on čim prije posjetio doktora - uz dovoljno vremena za potencijalno spriječavanje tragičnih posljedica.

EDSAP čini poseban dodatak za glavu opremljen senzorima, a koji bežičnim putem odašilje podatke na odgovarajuću mobilnu aplikaciju.
366407,366031,365844,364418
Osim otkrivanja mogućnosti moždanog udara, aplikacija i pripadajući algoritmi su u stanju otkriti i dodatne informacije o korisniku, vezane uz stres, tjeskobnost, kvalitetu sna i drugo. EDSAP sada čeka dalje testiranje mogućnosti, ali i eventualna primjena u drugim segmentima. Više o svemu je moguće pročitati na blogu Samsung Tomorrow.